Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jānis Eglīts: “Nav daudz valstu, kas ir tik privileģētā situācijā kā Latvija!” 25

Autors: Jānis Eglīts, zemkopības ministra padomnieks (Nacionālā apvienība)

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Nacionālā pārtikas kvalitātes shēma nav stāsts par vienkāršu mārketinga triku, par zaļu vai bordo krāsas karoti uz produkta iepakojuma – tas ir stāsts par pārtiku, kuras kvalitāte tiek īpaši uzraudzīta, kurai ir jāatbilst virknei prasību un kura tiek ražota tepat, Latvijā.

“Zaļā un Bordo karotīte” ir vienīgā valsts pārtikas kvalitātes zīme Latvijā, kuru izstrādāja plašs ekspertu loks, sākot ar nozaru asociācijām, lauksaimniecības un pārtikas ekspertiem un beidzot ar zinātniekiem un universitāšu mācībspēkiem. Atbalstot šo kvalitātes sistēmu, mēs popularizējam vietējos pārtikas ražotājus, audzētājus un zemnieku saimniecības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mums ir svarīgi, lai Latvijā būtu darba vietas, lai Latvijā būtu ražotnes, lai Latvijā būtu cilvēki, kas mīl savu darbu un ir gatavi ražot un pārdot kvalitatīvu preci.

Tas var būt biškopis, maza ražotāja, kura gatavo tortes, zemnieku saimniecība, kas savus lauku labumus apņemas marķēt ar karotītes kvalitātes zīmi, vai tikpat labi liels ražotājs, kas gatavs desmitiem produktu nodrošināt vēl augstākas prasības, nekā paredz Latvijas un Eiropas Savienības normatīvi. Un pārdošanas procesā karotītes kvalitātes zīme uz iepakojuma var palīdzēt pārdot vairāk un atpazīt vietējo produktu.

Pirmajā vīrusa vilnī mēs visi labi atceramies tukšos plauktus veikalos. Tagad varam droši teikt, ka mēs sevi varam pabarot un varam nodrošināt ar kvalitatīvu pārtiku. Nav daudz valstu, kas ir tik privileģētā situācijā, un par to mums jābūt pateicīgiem mūsu lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēm.

Īpaši vēlos uzsvērt, ka no valsts puses ir svarīgi, ko ēd mūsu iedzīvotājs un kāda ir šī pārtika. Jo īpaši svarīgi tas ir, skatoties arī nākotnē un skatoties uz jaunajām Eiropas prasībām, kas attiecas uz Zaļo kursu. Ne velti mūsu lauksaimnieki uzsver, ka jau tāpat saimnieko zaļi un arī Pārtikas un veterinārā dienesta analīžu rezultāti liecina, ka Latvijā nopērkamā pārtika, īpaši vietējā, ir viena no tīrākajām un drošākajām Eiropas Savienībā.

Zemkopības ministrija atbalsta mērķi samazināt augu aizsardzības līdzekļu lietojumu, vienlaikus nedrīkstam vieglprātīgi iekrist šajā grāvī – ir jārod līdzsvars starp integrēto un bioloģisko saimniekošanu, lai līdztekus kvalitātei saglabātos arī augsta ražība un produkcija eksporta tirgiem, jo tikai ar bioloģisko mēs nevarēsim iztikt.

Reklāma
Reklāma

Sabiedriskās domas aptaujas, ko ik gadu organizē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, liecina, ka arvien vairāk ražotāju, īpaši mazo un vidējo, tajā skaitā zemnieku saimniecību, vēlas pievienoties Nacionālās pārtikas kvalitātes sistēmai, viņi ir gatavi pacelt kvalitātes latiņu un veikt nepieciešamo sertifikāciju Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Uzņēmumi labprātīgi piekrīt šiem izaicinājumiem, jo redz, ka tirgū pieaug pieprasījums pēc kvalitatīvās pārtikas, vienlaikus svarīgs motivators ir valsts un publiskie iepirkumi, kuros valsts kvalitātes sistēmas dalībnieki saņem priekšrocības.

Šobrīd ar Ministru kabineta noteikumiem ir reglamentēts, ka vismaz 45% no pārtikas, kas tiek iepirkta publiskajos iepirkumos, ir jāatbilst Nacionālās pārtikas kvalitātes sistēmai. Piemēram, 2019. gadā ir veikti šādi iepirkumi par 130 miljoniem eiro, tātad varam rēķināt, ka liela daļa ir paaugstinātas kvalitātes produktu ar “Zaļajām un Bordo karotītēm”.

Viens uzdevums, kas paveicams kopā ražotājam, zemniekam un lielveikalu tīkliem, lai vietējais produkts būtu labāk pamanāms, lai izskaustu situācijas, ka produkta iepakojums maldina patērētāju. Ideālajā scenārijā, pieejot pie veikala plaukta, būtu vēlams, lai cilvēkam nav jādomā un uzreiz ir skaidrs, ka izvēlas vietējo.

Izvēloties vietējo produkciju, panāksim to, ka nauda paliks Latvijā. Kā pārtikas pircējam mums ikkatram jāsaprot, ka viss sākas ar izvēlēm, kuras izdarām. Kad jāizdara izvēle, aicinu katru vēlreiz padomāt, vai viņš grib uzturēt itāliešu vai latviešu zemnieku, lai mēs būtu bagāta un stipra valsts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.