Foto: Ekrānuzņēmums no sociālo mediju platformas “X”

Melnie saraksti un ministriju pilnvaras 58

Kad sākās iebrukums, Artūrs Smoļjaņinovs pabeidza savu pirmo ierakstu. Divas desmitgades veiksmīgi strādājis kā aktieris, viņš vēlējās pievērsties mūzikai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Jūtoties spiests iestāties pret karu un atbalstīt ukraiņus, Smoļjaninovs ierakstīja vienas no Ukrainas lielākajām rokgrupām Okean Elzy dziesmas “Obiymy” (kas nozīmē “Apskauj mani”, kuras sākuma vārdi skan šādi: “Kādu dienu pienāks diena/ Karš beigsies”) kaverversiju. Katerina Gordejeva, Artūrs Smoļjaņinovs draudzene un populāra interviju sniedzēja, uzaicināja Smoljaninovu uz savu YouTube raidījumu, lai apspriestu viņa nostāju. Divu stundu garā saruna guva 9 miljonus skatījumu un izbeidza Smoļjaninova karjeru Krievijā.

Viena pēc otras pazuda aktiermākslas lomas, kurās viņš tika iecelts. Uz atlasēm viņš vairākkārt tika noraidīts.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tad viens režisors, kura filmai kādā brīdī bija paredzēts Kultūras ministrijas finansējums, man vienkārši piezvanīja,” stāsta Smoļjaninovs. “Viņš tikko bija ministra kabinetā, un ministrs viņam parādīja papīru – mans vārds jau bija iekļauts kādā melnā vai pelēkā aizliegto personu sarakstā.”

Televīzijas seriāls, kurā viņš piedalījās, jau nofilmēts un sagriezts, tika atlikts pēc tam, kad kāda amatpersona paziņoja seriāla vadītājam, kurš savukārt informēja Smoļjaninovu, ka viņš nevarēs parādīties uz ekrāniem, ja neatteiksies no savas pretkara nostājas. Radiostacijas atteicās pārraidīt viņa dziesmas, viņš teica, un koncertu norises vietas atteica viņam rīkot koncertus.

“Es negribēju aizbraukt,” viņš teica. “Bet, kad tika izsludināta mobilizācija, tas bija stimuls, kas lika man saprast, ka tas turpināsies ilgi, kļūs vēl sliktāk un ka vienīgais ceļš šeit ir uz cietumu.”

Pēc mākslinieku, talantu aģentu un pasākumu organizatoru teiktā, Krievijas valdība ne tikai ierobežo finansējumu patriotiskiem projektiem, bet arī veido melnos sarakstus, kas māksliniekiem aizliedz uzstāties dzīvajā izpildījumā vai parādīties televīzijā.

Melnie saraksti netiek publicēti un nav nostiprināti akmenī. Aizliegtos māksliniekus, kuri pakļaujas valsts spiedienam, var noņemt, kā to nesen atklāja Krievijas estrādes karalis Filips Kirkorovs, kurš nesen izpelnījās negodu.

Februārī Kirkorovs sniedza koncertu drūmā slimnīcas zālē Horļivkā, okupētajā pilsētā Ukrainas austrumos, un pasākuma videoierakstā bija redzams, ka viņš mazinājis savu ierasto modes izvēli – Swarovski kristālus, spalvas, fliterus- un izvēlējies tikai melnu apģērbu.

Kirkorovam un citai popzvaigznei Dimai Bilanam, kuri jūnijā devās identiskā frontes turnejā, šīs vizītes vairāk bija saistītas ar karjeras glābšanu, nevis karavīru atbalstīšanu. Viņi bija starp daudzām slavenībām, kas bija iesaistītas skandālā saistībā ar decembrī notikušo izlaidīgo ballīti, ko kara piekritēji nosodīja kā nepiedienīgu izvirtību.

Reklāma
Reklāma

Putins publiski pauda sašutumu par to, ka krievu reperis Vacio bija ieradies ballītē, ar zeķēm piesedzot ģenitālijas, un sekoja nežēlīga vēršanās pret ballītes apmeklētājiem.

Vacio, kura īstais vārds ir Nikolajs Vasiļjevs, tika ieslodzīts uz divām nedēļām un pēc atbrīvošanas saņēma militāro pavēsti. Viņš ātri aizbēga uz ārzemēm. Kirkorovs un Bilans bija starp 50 māksliniekiem, kas bija iekļauti melnajā sarakstā, kurš tika izsūtīts producentiem un organizētājiem, ziņoja Krievijas plašsaziņas līdzekļi. Deviņiem tika atcelti gaidāmie koncerti.

Kultūras ministrija savā paziņojumā laikrakstam “The Post” neatbildēja uz jautājumu par melnajiem sarakstiem. Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs noliedza, ka būtu “kaut ko zinājis” par šiem sarakstiem. Taču Krievijas mūzikas aģents, kurš runāja, ievērojot anonimitātes nosacījumu, jo baidījās no represijām, apstiprināja “The Post”, ka norises vietas saņem sarakstus ar māksliniekiem, un ka vietējās iestādes pēc tam rīkojas, lai atsauktu atļaujas uzstāties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.