Foto: Ekrānuzņēmums no sociālo mediju platformas “X”

Kultūras tīrīšana 58

Valstī, kurā dzimuši Ļevs Tolstojs, Anna Ahmatova un Fjodors Dostojevskis, literatūra pamazām tiek šķelta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Februārī Maskavas tiesa apsūdzēja pazīstamo autoru Akuņinu “terorisma attaisnošanā” un “nepatiesas informācijas izplatīšanā par Krievijas armiju” un lika viņu arestēt, lai gan viņš jau atradās Londonā.

Akunins apsūdzības raksturoja kā daļu no “kultūras jomas tīrīšanas” un teica, ka Krievijas mākslinieki un rakstnieki tagad, līdzīgi kā padomju laikos, tiks sadalīti starp tiem, kas pakļaujas Kremļa noteikumiem, un tiem, kas “klusē vai emigrē”.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pastāvēs kontrolētās kultūras iekšējā zona, kurā valdīs cenzūra un pašcenzūra,” viņš teica, “un ārējā brīvā zona, kas pastāvēs internetā, lai gan arī tā galu galā tiks norobežota.”

Daudziem rakstniekiem kara radītie morāles jautājumi ir aizņēmuši viņu dzīvi. Daudzi ir aizbēguši no Krievijas. Daži, kas joprojām atrodas valstī, riskē tikt arestēti, rakstot hroniku par politieslodzīto tiesas prāvām vai publicējot dienasgrāmatas par iebrukumu, piemēram, Natālijas Kļučarovas “Pasaules gala dienasgrāmata”.

Citi Krievijā palikušie rakstnieki ir pielāgojušies. Daži no viņiem, piemēram, nacionālistu dzejnieks Igors Karaulovs, tagad ir Z literatūras, kas cildina Krievijas militāro varenību, seja.

Rakstnieki saka, ka Krievijas literārā aina kopš iebrukuma ir kļuvusi dinamiskāka, jo valdība piešķir līdzekļus un cenšas panākt ietekmi. “Paradoksāli, bet tagad ir vairāk naudas, vairāk projektu, vairāk pasākumu, vairāk literāro rezidenču nekā jebkad agrāk,” saka dagestāniešu rakstniece Alisa Ganieva, kura raksta krievu valodā.

39 gadus vecā Ganieva 2022. gada martā pameta Krieviju un kopš tā laika ir bez pastāvīgas dzīvesvietas, nekad neuzturas vienā pilsētā ilgāk par dažiem mēnešiem. Viņa izšķīrās no sava gadiem ilgā izdevēja, jo viņi klusēja par karu, un viņa teica, ka ir nonākusi “sava veida iesaldējumā”.

“Es esmu starp debesīm un zemi, ne šeit, ne tur,” viņa teica.

Ganieva strādā pie jauna romāna bez nosaukuma, bet nezina, vai tas tiks publicēts. “Ņemot vērā, ka cenzūras skrūves nekad nebeidz griezties,” viņa sacīja, “Krievijā noteikti nav izdevniecības, kas to tagad izdotu.”

Arī daži no Krievijas iemīļotākajiem dziedātājiem, tostarp leģendārā estrādes dīva Alla Pugačova, rokzvaigzne Zemfira un dziedātāja un dziesmu autore Monetočka, kopā ar savām ģimenēm ir aizbēguši uz ārzemēm.

Daudzi no tiem, kas netika apklusināti, ir atraduši jaunus, uzticīgus klausītājus tādos krievu diasporas centros kā Dubaija un Bangkoka.

Reklāma
Reklāma

“Mana auditorija ir krasi paplašinājusies gan ģeogrāfiski, gan apjoma ziņā,” saka Ivans Aleksejevs, pazīstams kā Noize MC, viens no Krievijas slavenākajiem reperiem. “Mums ir internets, tāpēc ģeogrāfiskajam aspektam nav tik liela nozīme.” Aleksejevs tagad rīko izpārdotus koncertus Eiropā un ASV, un viņa dziesmas ir kļuvušas par neoficiālām pret karu noskaņoto krievu himnām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.