Foto: Ekrānuzņēmums no sociālo mediju platformas “X”

Totalitārisma priekškars 58

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī valsts vara kļuva stingrāka, un ar stingriem likumiem tika aizliegta jebkāda kara kritika.

Reklāma
Reklāma
Krievijas armija ir lielāka un spēcīgāka nekā jebkad – ar to mums nāksies rēķināties ilgu laiku, tā vērtē ASV komandieris 30
Kokteilis
Sapnī pēkšņi un strauji tu krīti bezdibenī.. Par ko brīdina šie sapņi? 18
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 17
Lasīt citas ziņas

“Paši teātri pēkšņi metās parakstīt neuzbrukšanas paktus, cenšoties iegūt imunitāti, iestudējot izrādes karavīriem un viņu bērniem,” sacīja ievērojamais krievu režisors Ņikita Betehtins, kurš sastādīja sarakstu ar desmitiem teātru, kas uz fasādēm un lugu afišām izvietoja armijas simbolu Z, lai izpalīdzētu varas iestādēm.

Jermolovas teātra kompānija Maskavā 2022. gadā savā tīmekļa vietnē lielījās, ka tā ir parakstījusi līgumu “par savstarpēju radošu sadarbību” ar Izmeklēšanas komiteju, Krievijas ietekmīgāko tiesībaizsardzības iestādi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc tam, kad 2022. gada maijā tika atceltas divas viņa lugas, Betehtins aizbrauca no Krievijas; tagad viņš režisē izrādes Berlīnē.

Lielajā teātrī, kas ir slavenās baleta trupas mājvieta, ilggadējo direktoru Vladimiru Urinu nomainīja Putinam lojālais Valērijs Gergijevs, kurš vada arī Marijas teātri Sanktpēterburgā. Urīns bija atbalstījis Krievijas iebrukumu un Krimas aneksiju 2014. gadā, bet parakstīja petīciju, kurā iebilda pret pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 2022. gadā.

Turpretī Gergijevs jau ilgu laiku ir nepārprotams Putina atbalstītājs, un viņam tika pārtraukta dalība Milānas La Scala operā, kad viņš atteicās nosodīt karu.

“The Washington Post” raksta, ka maijā Kremļa balvu pasniegšanas ceremonijā kopā ar Putinu Gergijevs sacīja, ka, lai gan Lielajā un Marijas teātrī reizēm tiek atskaņoti Mocarts un Verdi, uzsvars jāliek uz krievu komponistiem: Rimskis-Korsakovs, Musorgskis, Rahmaņinovs, Gļinka un Čaikovskis. “Šo izcilāko radītāju spēks – tas ir absolūti neapturams, tam nav šķēršļu, tam nav robežu,” sacīja Gergijevs, atkārtojot Putina retoriku.

Daži Lielā teātra dejotāji atbalsta karu, izmantojot iekšējo Telegram grupu, kas vāc naudu karavīriem. Taču, tā kā viņiem praktiski nav piekļuves lielākajiem pasaules teātriem, viņu karjera stagnē.

“Viņu reputācija pasaulē mazinās, un tagad teātris ir spiests kļūt politiskāks,” sacīja Aleksejs Ratmanskis, horeogrāfs un režisors, kura darbi tika cenzēti. “Ja tu nepierādi, ka esi Putina pusē, tava pozīcija tiek apšaubīta.”

Teātra režisore Jevgeņija Berkoviča un dramaturģe Svetlana Petrijčuka, kas kritizēja karu, 2023. gada maijā tika arestētas par lugas “Finists, drosmīgais sokols” iestudēšanu, kas, kā apgalvo prokurori, “attaisno terorismu”. Šomēnes viņas tika notiesāti, un katram no viņiem tika piespriests sešu gadu cietumsods.

Reklāma
Reklāma

Tāpat 2023. gada pavasarī tika izdoti aresta orderi ukraiņu Oskara balvai nominētajam filmu producentam Aleksandram Rodņjanskim, kurš gadu desmitiem dzīvojis un strādājis Krievijā, un ievērojamam teātra režisoram Ivanam Virepajevam. Abi jau bija izceļojuši no Krievijas.

Kremlis noraidīja lūgumu intervēt Putinu. Paziņojumā laikrakstam “The Post” Kultūras ministrija apstiprināja, ka patriotisma veicināšana ir oficiāls mērķis.

“Šodien kultūra ir vissvarīgākais resurss visas valsts sociālekonomiskajai attīstībai,” norādīja ministrija. “Mūsu sabiedrības tradicionālās vērtības tiek nodotas ar kino, teātra, mūzikas un citu jaunrades jomu tēlu starpniecību Krievijas un ārvalstu auditorijai. Un viens no Kultūras ministrijas uzdevumiem ir radīt apstākļus, lai arvien vairāk parādītos mākslas darbi dažādos žanros un formās, kas labvēlīgi ietekmētu jaunās paaudzes pasaules uzskatu un dzīves attieksmi.”

Paziņojumā piebilsts: “Īpašu uzmanību ministrija pievērš projektiem, kas uzsver garīgās, morālās un patriotiskās vērtības, kā arī Krievijas tautu kultūras suverenitāti.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.