Foto: Jim Bowie/SHUTTERSTOCK

Ja mēra karotēs, tasēs un glāzēs. Mazā enciklopēdija gardēžiem 3

Lai ēdiens izdotos, svarīgi ir zināt, cik ietilpīga ir glāze un cik daudz produktu vajag, ja internetā atrastajā receptē tie mērīti citās mērvienībās – tasēs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Lasīt citas ziņas

Tējkarote. Parasti šādu mērvienību izmanto ļoti precīzam vai nelielam produktu daudzumam, piemēram, gatavojot konditorejas izstrādājumus. Tējkarotēs mēra garšvielas (sāli, cukuru, kanēli), piedevas (sodu, cepamo pulveri, kartupeļu cieti), šķidrumus (etiķi, eļļu) un citas ēdiena sastāvdaļas (medu, sinepes, mārrutkus).

Ja receptē ir minēta tējkarote, tas nozīmē, ka produkti tajā ņemti ar pavisam nelielu kaudzīti. Tējkarotē ietilpst aptuveni 8–10 g miltu, cukura, vaniļas cukura un 5 ml šķidruma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Deserta karote. Izmanto, ja nepieciešams pievienot vairāk par tējkaroti, bet mazāk par ēdamkaroti beramo un lejamo produktu. Deserta karotēs parasti mēra cukuru vai miltus.

Deserta karotē ietilpst aptuveni 16–20 g.

Ēdamkarote ir visbiežāk izmantotā karošu mērvienība. Tajās mēra cukuru, miltus, skābo krējumu, etiķi, eļļu, saldo krējumu u.c. produktus.

Ēdamkarotē vidēji ietilpst 20–30 g produkta, piemēram, 25 g cukura un miltu, 30 g sāls, 20 g kanēļa, aptuveni 25 g skābā krējuma un 15 ml šķidruma.

Glāze. Mēra galvenokārt šķidrumus (ūdeni, pienu, kefīru, sulas), taču reizēm arī beramu sastāvdaļu, piemēram, miltu vai cukura, daudzumu.

Tradicionāli ar glāzi saprot 250 ml šķidruma, bet patlaban daudzu glāžu standarts ir 200 ml. Der ievērot, ka 250 ml glāzē ietilpst aptuveni 150–160 g miltu, 200 g cukura.

Tase. Šo mērvienību lielākoties izmanto ASV, Kanādā un Austrālijā. Tasēs mēra gan beramos, gan lejamos produktus.

Vienā tasē ietilpst 240 ml šķidruma (ūdens, piens, sula), 136 g miltu, 85 g auzu pārslu, 200 g baltā cukura un 220 g brūnā cukura, 227 g sviesta, 128 g kakao un 340 g medus vai sīrupa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.