
Izvēlies rapsi – tas mazina asinsvadu slimību risku 0
Ar augu, tostarp rapša, eļļas sastāvā esošo polinepiesātināto taukskābju palīdzību iespējams būtiski ierobežot sirds un asinsvadu slimību risku.
Lai palīdzētu izvēlēties alternatīvu dzīvnieku valsts un trekna piena produktu taukiem, Latvijas Ārstu biedrība izveidojusi labo un slikto tauku sarakstu. No tiem vēlamākā ir rapša un olīvu eļļa. Kardiologs profesors Gustavs Latkovskis uzsver, ka pareiza taukvielu izvēle ir viens no svarīgākajiem uztura faktoriem sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā.
Par labākajiem taukvielu avotiem speciālisti atzinuši zivs taukus un augu eļļas. No vietējā ražojuma īpaši veselīga ir rapša eļļa, kas bagātīga ar organismam nepieciešamajām omega-3 un omega-6 taukskābēm, turklāt omega-6 jeb linolskābes tajā ir krietni vairāk nekā olīveļļā.