Foto: Shutterstock

Iztiksim bez sadzīves ķīmijas: sakopsim virtuvi ar citronu, sāli un sodu 0

Lietojam aizvien stiprāku sadzīves ķīmiju, lai virtuvē novērstu smakas, nosēdumus un piedegumus. Bet nevajadzētu aizmirst, ka citrons, citronskābe, sāls un soda bieži vien ir efektīvāki palīgi. Starp citu, tie ir arī videi un maciņam draudzīgāki līdzekļi.

Reklāma
Reklāma

Virtuves dēlīši

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Lasīt citas ziņas

Virtuves dēlītis, šķiet, uzsūcis tik daudz dažādu smaržu, ka nepatīkami uz tā griezt produktus. Ir vienkāršs veids, kā atbrīvoties no netīkamā aromāta. Vispirms dēlīti ieberž ar pamatīgu sāls kārtu. Tad pārgriež uz pusēm citronu un ar katru pusīti cītīgi berž dēlīti, līdz sāls un citrona maisījums iesūcies. Pēc 15 minūtēm nomazgā – un no smakas ne vēsts! Tāpat apstrādā dēlīša otru pusi.

Lai gan koka dēlīši ir ilgmūžīgāki (plastmasas izstrādājumi drīz vien kļūst neglīti), tos nepieciešams regulāri kopt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz pusēm pārgrieztas citrona pusītes likvidē smakas arī ledusskapī. Vispirms izņem bojāto produktu, tad iztīra plauktiņu un ledusskapī liek citrona daiviņas. Pēc pāris stundām nepatīkamais aromāts ir zudis.

Tvaika nosūcējs

Tvaika nosūcēja metāla filtrā aizķeras visas mazās tauku daļiņas, veidojot ķepīgu un lipīgu kārtu, ko ar siltu ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli grūti notīrīt. Tauki kā līme veļas no vienas malas uz otru, jo īpaši, ja filtrs nav tīrīts 3–6 mēnešus. Lai tas atkal būtu spodrs, lielā katlā (10 litri un vairāk) uzvāra ūdeni un ieber 5–6 ēdamkarotes citronskābes. Kad ūdens sāk vārīties, tajā iemērc vienu un otru filtra pusi, patur piecas minūtes un noslauka ar sausu dvieli. Ja filtrs nav tīrīts ļoti ilgi, iespējams, procedūra būs jāatkārto vēlreiz.

Nedaudz pavārot citronskābes ūdenī, viegli var notīrīt vara un citus metāla traukus, arī elektriskās tēj­kannas iekšpusi.

Piededzis katls

Katram var gadīties piededzināt putru vai sautējumu. Tad bēdājamies ne vien par bojāto ēdienu, bet arī trauku. Patiesībā mēs lieki tērējam savus spēkus un pacietību beržot. Katlā jāieber vien 2–3 ēdamkarotes sodas, litrs auksta ūdens un jāuzliek uz vidējas uguns vārīties. Pēc 10 minūtēm uguni izslēdz, uzliek vāku un atstāj uz 20 minūtēm. Tad nolej ūdeni un ar sūklīti noslauka netīrumus. Nekādas beršanas.

Smaka izlietnē

Izberzt izlietni nav sarežģīti, bet kā cīnīties ar nepatīkamo smaku no caurulēm? Ja nepalīdz karsts ūdens un smaržīgs trauku mazgājamais līdzeklis, jāņem talkā citrons un soda. Piemēram, 200 ml citrona sulas uzsilda katliņā (ja nav sulas, var izmantot stipru citronskābes ūdeni) un pievieno divas ēdamkarotes sodas. Trauks jāņem stipri lielāks, jo šķidrums ļoti putos. Tad to lej izlietnē un pēc 30 minūtēm, atgriežot maksimāli krānu, ar ūdeni aizskalo. Smaka lielākoties izzūd.

Vanna ar kaļķakmens nosēdumiem

Vannu un duškabīni var itin viegli izberzt ar citronskābi. Samitrina virsmu, izkaisa citronskābi un ar sūklīti nedaudz paberž. Ja nosēdumi nav biezā kārtā, vanna kļūst žilbinoši balta, arī krāns spīd un laistās. Netīra vanna un duša gan jātīra vairākkārt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.