Šokolādes darbarīki, ķimeņu siera mērce. Jaunumi vēderam izstādē “Riga Food 2015” 2
Divdesmitā un dalībnieku skaita ziņā viskuplākā pārtikas nozares izstāde “Riga Food 2015” Ķīpsalas izstāžu kompleksā līdz sestdienai iepazīstina un, visticamāk, arī pārsteigs gan ar jauniem produktiem, receptēm, gan arī ar iespēju klātienē tikties ar ražotājiem un pārdevējiem no 37 valstīm. Izstādes apmeklētāji, iepazīstoties ar dalībnieku piedāvājumu gūst baudu gan acīm, gan arī garšas kārpiņām. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs izstādes atklāšanā vērsa uzmanību – pēc Krievijas noteiktā pārtikas produktu importa aizlieguma Latvija sākusi to pārdošanu 35 valstīs. Visticamāk, lielāko Latvijas pārtikas produktu eksporta daļu var aplūkot “Riga Food 2015” izstādē.
Visu izstādes dalībnieku piedāvājuma izklāstam vietas nepietiktu vairākos “LA” numuros. Izstādes pirmajā hallē izvietojušies uzņēmumi, piecpadsmit valstu nacionālie stendi un Latvijas inovācijas stends. Latvijas nacionālajā stendā pavisam pārstāvēti 24 uzņēmumi. Izstādē uzmanību pievērš plašais produktu piedāvājums Indijas stendā, tostarp augstas kvalitātes tējas, garšvielas, našķi, ātri pagatavojamās maltītes bez pievienotiem mākslīgajiem uzlabotājiem un citi – gan pārtikas, gan arī trikotāžas – produkti.
Otrajā hallē savus produktus Latvijas novadu stendos piedāvā galvenokārt mājražotāji. Augļi, dārzeņi, medus, kūpinājumi, kulinārijas un ārstnieciskie produkti – šie un citi Latvijā ražotie vietējie labumi ir aplūkojami, degustējami un nopērkami. Cenas? Mājražotāju produkti augstās kvalitātes dēļ nekad nav vislētākie. Kurzemes stendā sklandrausis maksā, piemēram, 1,20 eiro.
Jaunumus izstādē piedāvā arī piena produktu ražotāji. A/s “Smiltenes piens” ražotais “Mozzarella” siers, a/s “Tukuma piens” jogurti un citu piena ražotāju produkti. “Paldies Latvijas pircējiem par atbalstu vietējiem veselīgajiem un garšīgajiem produktiem,” teic “Smiltenes piena” vadītāja Gita Mūrniece.
Pirmo reizi apmeklētājiem pēc pašu izveidotām receptēm kalcinēto biezpienu un vaniļas mērci Zemkopības ministrijas stendā piedāvā piena ražotāju kooperatīvs “Māršava”. Kooperatīva vadītāja Dace Pastare atzina – tikšanās ar pircējiem bijusi ļoti vērtīga, cerības vieš arī tikšanās ar iespējamajiem biznesa partneriem. “Māršava” pamazām virzās uz savas piena pārstrādes izveidi, atklāja uzņēmēja. Kā ierasts, izstādē ar kādu jaunu produktu piedalās arī “Skrīveru mājas saldējums”.
Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa stendā atbildēs, visticamāk, uz visiem jautājumiem. “Cilvēki ļoti interesējas par vasku uz āboliem. Mums Latvijā uz gataviem, galvenokārt ziemas šķirņu āboliem, veidojas dabiska vaska kārtiņa, tās spīdumu varam iegūt ar vilnas lupatiņu vai salveti. Pasaulē vispopulārākais klājums, ko lieto ābolu kvalitātes saglabāšanai, ir šellaka. To iegūst no bruņnešu dzimtas kukaiņu sveķainā sekrēta,” skaidro pētniece.
Dārzeņu pārstrādes uzņēmuma SIA “Kronis” valdes loceklis Aivars Svarenieks vērsa uzmanību, ka šovasar slikto dabas apstākļu dēļ gurķu raža ir mazāka, nekā gaidīts. Turklāt ne tikai Latvijā, bet arī Polijā un Lietuvā. Par 12% kāpušas gurķu iepirkuma cenas, SIA “Kronis” no iecerētā daudzuma sagatavojis vien 75% produkcijas, kas arī maksā dārgāk. Ir arī labā ziņa – “Kronis” aizvien eksportē savus produktus uz Krieviju. “Pārdodam savas zupas galvenokārt franču “Ashan” tīklā Maskavā. Tāpat sadarbojamies ar Šeremetjevas lidostu, Baltijas un Rietumeiropas valstīm,” tā A. Svarenieks. “Kroņa” šā gada jaunums ir ķimeņu siera mērce.
Visus stendus un produktus dienas laikā izstādē apskatīt noteikti var, tomēr visām degustācijām spēka noteikti nepietiks. Šodien izstādē notiek bezalkoholisko kokteiļu bārmeņu konkurss, bet rītdien notiks uzvarētāju profesionālās baristu jeb kafijas bārmeņu sacensībās.