“Izlietot līdz” un “ieteicams līdz” – kā atšķiras uzraksti uz iepakojumiem? 5
Madara Briede, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Ko īsti nozīmē uz pārtikas marķējuma esošā norāde “Ieteicams līdz…”. Es to saprotu tā, ka produktu drīkst lietot arī pēc norādītā datuma. Ir arī otra norāde – “Izlietot līdz…”. Vai tas nozīmē to pašu?” – jautā Viktors Rēzeknē.
Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Vineta Grīnberga skaidro, ka norādi “Izlietot līdz” izmanto pārtikas produktiem, kas no mikrobioloģiskā viedokļa īpaši ātri bojājas, tāpēc īsā laikā var radīt draudus cilvēka veselībai. Tādi ir, piemēram, svaigi zvejas produkti, gaļas produkti, jauktie salāti, tortes.
Produkts, kas sasniedzis “Ieteicams līdz…” datumu, nav tūlīt jāizmet. Tādi ir, piemēram, makaroni, sausiņi, kafija, putraimi. Pēc šā termiņa var izmainīties produkta krāsa, smarža, garša vai tekstūra. Būtībā šajā gadījumā patērētājam jāuzticas savām acīm, degunam un garšas receptoriem, kas palīdzēs saprast, vai tas vēl lietojams kādu laiku pēc norādīta datuma. Bet, ja nav īstas pārliecības par produkta stāvokli, labāk to nelietot.
Ielāgo!
Pēc “Izlietot līdz…” termiņa pārtikas produktus uzskata par nedrošiem, tos nav ieteicams lietot uzturā. Savukārt norādi “Ieteicams līdz…” izmanto pārējiem produktiem, kas no mikrobioloģiskā viedokļa nav tik bīstami.