Izcili gaisīga un garda ābolkūka “Sapnis” 0
Sastāvdaļas
• 4–5 āboli
• 250 g kviešu miltu
• 200 g sviesta
• 175 g cukura
• 3 olas
• Tējkarote cepamā pulvera
• Ēdamkarote vaniļas cukura
• Pūdercukurs pārkaisīšanai
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Miksera traukā ieber 75 gramus cukura, pievieno olu dzeltenumus un mīkstu sviestu, sakuļ. Kviešu miltus sajauc ar cepamo pulveri un pievieno mīklai. Izmīca, līdz tā viendabīga. Ceturto daļu no mīklas ietin pārtikas plēvē un noliek uz 40 minūtēm saldētavā.
Ietaukotā cepamajā veidnē vienmērīgi izspaida mīklu, veidojot uz augšu nelielas maliņas. Ābolus nomazgā, izņem serdi un sarīvē uz rupjas rīves. Pārber mīklai. Olu baltumus puto ar atlikušo cukuru, līdz iegūtas stingras putas. Izņem mīklu no saldētavas un sarīvē uz rupjas rīves. Pārkaisa kūkai un cep +180 °C aptuveni 50 minūtes. Iznāk izcili gaisīga un garda ābolkūka.
UZZIŅA
• Ābolus var saglabāt ziemai un pēc tam izmantot dažādu kūku un desertu pagatavošanai, ja sagriež gabaliņos ar visu mizu, savāra, līdz sāk šķīst, un tad sapilda tīrās burkās. Vēsumā biezenis stāvēs arī bez cukura. Garšīgi, ja papildus pievieno iebiezināto pienu ar cukuru (uz 2,5 kg ābolu 400 ml iebiezinātā piena).
• Ābolu sēklās ir bioloģiski aktīvās vielas, kuras lieliski noder ļaundabīgo audzēju profilaksei. Aptuveni sešās ābolu sēkliņās ir diennaktī nepieciešamā joda deva, tāpēc droši var ēst arī sēkliņas.
• Ja vien iespējams, labāk ābolus nemizot, jo lielākā daļa vērtīgo vielu, kas ir ābolā, atrodas mizā un slānī zem tās.
• Organismā āboli vislabāk pārstrādājas, ja tos lieto rīvētā veidā.