Izcila cepeša alternatīva – rulete: 5 vislabākās receptes 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Šis ēdiens ir lieliska cepeša alternatīva, turklāt ruleti var pagatavot ne vien no cūkas un liellopa, bet arī teļa, jēra, vistas un tītara gaļas, arī medījumu un maltās gaļas. Turklāt ir plašas iespējas variēt ar ruletes pildījumu.
Liellopa gaļas rulete ar aprikozēm
Sastāvdaļas:
• 800 g liellopa gaļas šķēles
• 150 g žāvētu aprikožu
• 6 Savojas kāposta lapas
• 150 ml baltvīna
• garšaugu maisījums
• sinepes
• sāls
• pipari
• laurlapa
• rozmarīns
• eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Gaļas šķēli izklapē, noziež ar sinepēm, pārkaisa ar sāli, pipariem un garšaugu maisījumu. Kāposta lapas dažas minūtes blanšē karstā ūdenī, tad pārlej ar aukstu ūdeni, izņem no ūdens un nosusina.
Kāposta lapas klāj uz gaļas šķēles, pārkaisa ar sagrieztām žāvētām aprikozēm (tās iepriekš var izmērcēt brendijā). Gaļu satin ruletē, sasprauž ar irbulīšiem vai pārsien ar pārtikas auklu, liek tā sauktajā pīlē uzkarsētā eļļā un apcep, apgrozot no visām pusēm. Pārlej ar baltvīnu un pusglāzi karsta ūdens. Pievieno rozmarīna zariņu, laurlapu, uzliek vāku un sautē cepeškrāsnī 200 grādos 1,5–2 stundas, ik pa brīdim apgrozot.
Vistas rulete ar šampinjoniem un burkāniem
Sastāvdaļas:
• 2 vistas filejas
• 200 g šampinjonu vai citu sēņu
• 4 plānas kūpināta bekona šķēles
• 30 g siera
• 1 burkāns
• saišķītis pētersīļu
• svaigs rozmarīns
• pustējkarote karija
• sāls, pipari
• sviests cepšanai
Pagatavošana:
Filejas izklapē, pārkaisa ar sāli, pipariem un sasmalcinātu rozmarīnu. Burkānu sarīvē uz rupjas rīves, šampinjonus sagriež. Sēnes apcep sakarsētā sviestā, pievieno sarīvētos burkānus un nedaudz pasautē. Pieliek sakapātus pētersīļus, pārkaisa sāli, piparus, kariju, visu samaisa un padzesē. Tad masu klāj uz filejām, vidū liek siera stienīšus, satin ruletes un aptin ar bekona šķēlītēm, aizsprauž ar koka irbulīšiem.
Ruletes apcep pannā, apgrozot no visām pusēm. Pēc tam turpina cept cepeškrāsnī 180–200 °C aptuveni 20 minūtes.
Maltās gaļas rulete
Sastāvdaļas:
• 500 g jauktas maltās gaļas
• 1 ola
• 2 baltmaizes šķēles
• 1 ķiploka daiviņa
• šķipsniņa muskatrieksta
• sāls, pipari
Pildījumam:
• 80 g fetas siera
• 10 olīvas
• 1 sīpols
• 1 paprika
Pagatavošana:
Malto gaļu sajauc ar olu, pienā izmērcētām baltmaizes šķēlēm, saberztu ķiploka daiviņu, muskatriekstu, sāli un pipariem. Labi samīca, izklāj taisnstūra formā aptuveni 1,5 cm biezumā.
Sīpolu sasmalcina, papriku un sieru sagriež kubiņos, olīvas pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. Ar pildījumu pārklāj izklāto gaļu, nedaudz piespiež un satin veltnī. To liek ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī 200–220 °C aptuveni 45 minūtes.
Ar spinātiem pildīta cūkgaļas rulete
Sastāvdaļas:
• 600 g cūkas šķiņķa šķēles
• 300 g spinātu
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• sāls
• pipari
• muskatrieksts
• eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Cūkas šķiņķa šķēli izklapē, pārkaisa ar sāli, pipariem un maltu muskatriekstu. Eļļā apcep sagrieztu sīpolu, pievieno sasmalcinātu ķiploku un spinātus, nedaudz apcep un pasautē, līdz spināti saplok. Pieber sāli, piparus, nedaudz padzesē. Masu liek uz gaļas šķēles, vienmērīgi izlīdzina, satin ruletē un sasprauž ar irbulīšiem vai sasien ar pārtikas auklu. Sagatavoto ruleti liek cepešpannā un cep cepeškrāsnī 250 °C aptuveni 20 minūtes. Pēc tam temperatūru samazina līdz 200 °C un turpina cept vēl 30–40 minūtes, ik pa brīdim ruleti aplaistot ar pannā radušos šķidrumu.
Ar olu un lociņiem
Sastāvdaļas:
• 500 g maltas vistas gaļas
• 500 g maltas cūkgaļas
• 5 olas
• 3–4 baltmaizes šķēles
• 1 sīpols
• 4 ķiploka daiviņas
• saišķītis lociņu
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Olas cieti novāra. Sajauc malto vistas un cūkas gaļu, pievieno pienā izmērcētas baltmaizes šķēles un visu samaisa.
Sīpolu sagriež kubiņos un apcep taukvielās uz pannas, līdz kļūst zeltaini. Maltās gaļas masai pievieno apcepto sīpolu, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, piparus, sāli un samaisa.
Cepešpannā ieklāj cepampapīru, noziež ar eļļu un liek maltās gaļas masu, ko vienmērīgi izlīdzina. Viducī uzbārsta sagrieztus lociņus, tiem virsū liek uz pusēm pārgrieztas vārītas olas. Izmantojot cepampapīru, veido ruleti – vispirms sarullē no vienas, tad no otras puses.
Cep cepeškrāsnī 200 grādos 50–60 minūtes.
Gaļas ruleti var cept kārtainajā mīklā – malto gaļu ar pildījumu ietin mīklā un cep 200 °C 50–60 minūtes.