Izbaudīt umami 0
Ja vēlaties izbaudīt ne tikai saldu, sāļu, rūgtu un skābu, bet arī piekto zinātnieku atklāto garšu – umami –, iegriezieties ELMĀRA TAŅŅA (attēlā) jaunajā restorānā ar tādu pašu nosaukumu “Umami”. Pagājušā gada augustā tas atvērts bijušās “Lulū picērijas” vietā Rīgā, Ģertrūdes ielā. Tulkojumā no japāņu valodas umami nozīmē – gardi, garšīgi.
Elmārs gan to tulko mazliet citādi – ēdienam esot jābūt seksīgam. – Gribējām atvērt mazu, jauku restorānu pilsētas centrā, kurā var baudīt lielisku ēdienu. Tādu, kuru ēdot no baudas gribas vaidēt, – teic Elmārs. Ko, iegriežoties “Umami”, noteikti vajadzētu nogaršot? Elmārs iesaka vjetnamiešu pikanto pho zupu no umami buljona. Te var nobaudīt arī siltos tītara un spinātu salātus, sēņu un karamelizēto sarkano sīpolu brusketu, pastu ar tīģergarnelēm. No pamatēdieniem – cāli ar cukini un rīsu nūdelēm, krāsnī ceptu pikšu, uz restēm grilētu jēra gaļu un citus gardus ēdienus.
Ja vēlaties izbaudīt ne tikai saldu, sāļu, rūgtu un skābu, bet arī piekto zinātnieku atklāto garšu – umami – iegriezieties ELMĀRA TAŅŅA (attēlā) jaunajā restorānā ar tādu pašu nosaukumu “Umami”. Pagājušā gada augustā tas atvērts bijušās “Lulū picērijas” vietā Rīgā, Ģertrūdes ielā. Tulkojumā no japāņu valodas umami nozīmē – gardi, garšīgi. Elmārs gan to tulko mazliet citādi – ēdienam esot jābūt seksīgam.
– Gribējām atvērt mazu, jauku restorānu pilsētas centrā, kurā var baudīt lielisku ēdienu. Tādu, kuru ēdot no baudas gribas vaidēt, – teic Elmārs. Ko, iegriežoties “Umami”, noteikti vajadzētu nogaršot? Elmārs iesaka vjetnamiešu pikanto pho zupu no umami buljona. Te var nobaudīt arī siltos tītara un spinātu salātus, sēņu un karamelizēto sarkano sīpolu brusketu, pastu ar tīģergarnelēm. No pamatēdieniem – cāli ar cukini un rīsu nūdelēm, krāsnī ceptu pikšu, uz restēm grilētu jēra gaļu un citus gardus ēdienus.
Biešu un kazas siera salāti ar valriekstiem
SASTĀVDAĻAS Bietes, kazas siera bumbiņas, salātu maisījums ar biešu lapiņām un rukolu, cidoniju sīrups, olīveļļa, valrieksti, pipari, sāls.
KĀ GATAVOT? Veselā, nemizotā bietē vairākās vietās iegriež, uzlej nedaudz olīveļļas, pārkaisa ar rozmarīnu, sāli un pipariem. Cep cepeškrāsnī, līdz biete gatava. Nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Kārto uz šķīvja. Virsū kaudzītē liek salātu maisījumu ar biešu lapiņām un rukolas salātiem. Pievieno saplūkātu kazas sieru un valriekstus, kas uz pannas apbrūnināti un karamelizēti cidoniju sīrupā. Mērci gatavo, sajaucot cidoniju sīrupu ar olīveļļu 1:1, pievieno mazliet piparu un sāls.
Krāsnī cepts ķirbis ar dedzinātu sviestu un sēklu maisījumu
SASTĀVDAĻAS Ķirbis, salātu maisījums ar rukolu, baltmaize, mocarellas siers, saulē kaltēti tomāti, sviests, malti melnie pipari, olīveļļa, ķiploks, balzamiko etiķis, sēkliņu maisījums – ķirbju, saulespuķu sēkliņas, ciedru rieksti.
KĀ GATAVOT? Ķirbi sagriež šķēlēs. Pārkaisa ar sāli, pipariem, apslaka ar olīveļļu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz tas mīksts. Ķirbi svarīgi nepārcept. Uz šķīvja kārto ķirbja šķēli un salātu maisījumu, pievieno baltmaizes grauzdiņus, saplūkātu mocarellas sieru un saulē kaltētu tomātu gabaliņus. Salātus pārlej ar olīveļļas un balzamiko etiķa maisījumu, pievieno sāli, piparus, ķiploku. Pannā karsē sviestu, līdz tas kļūst brūns. Sviestam pievieno saspiestu ķiploku, mazliet sāls un sēkliņu maisījumu. Mērci lej uz šķīvja.
Grilēta laša fileja ar saldo kartupeļu čipsiem
SASTĀVDAĻAS Laša fileja, ingvers, Terijaki mērce, sniega pupiņas, burkāni, saldie kartupeļi. Mērcei: sojas mērce, zivju mērce, cukurs, laims, sezama sēkliņas.
KĀ GATAVOT? Laša filejas gabalu pārkaisa ar sāli, pipariem, apliek ar pavisam plānām ingvera šķēlītēm. Cep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz lasis gandrīz gatavs. Vidū tam jāpaliek maigi rozā. Beigās viegli apslaka ar Terijaki mērci. Sniega pupiņas noblanšē un strauji atdzesē aukstā ūdenī. Uz šķīvja kārto pupiņu pākstis, garās, plānās strēmelītēs sagrieztus burkānus, virsū liek cepto laša fileju. No sojas mērces, zivju mērces, laima sulas, pievienojot cukuru un sezama sēkliņas, pagatavo mērci. Saldos kartupeļus nomizo, plāni sagriež un cep sakarsētā eļļā. Kartupeļu čipsus kārto uz šķīvja. Salātus pārlej ar mērci.
Zaļais mango muss ar saldējumu
SASTĀVDAĻAS Mango, kokosriekstu piens, spināti, ingvers, čili, plombīra saldējums.
KĀ GATAVOT? Mango nomizo un sablenderē ar kokosriekstu pienu (1:1). Lai iegūtu skaisti zaļu krāsu, blenderī pievieno nedaudz spinātu, asākai garšai – mazliet ingvera un čili pipara. Virsū liek plombīra saldējuma bumbu. Rotā ar svaigu zemeņu gabaliņiem un kapātām piparmētrām. Mango vietā var izmantot aprikozes, persikus vai banānus.