Īstais laiks 0
Kur kauj un ģērē trušus? Gribam ādiņas izmantot šūšanai. Jansone Katlakalnā
Šoziem nebija jāsteidzas ar trušu kaušanu. Zemākā temperatūrā apmatojums nobriest ātrāk un ir kvalitatīvāks, tādēļ pareizāk nogaidīt, līdz iestājas noturīgs sals, kad nedēļu vai divas gaisa temperatūra cauru dienu turas zem -10 °C. Tad pēc pāris nedēļām var kaut – teic trušu fermas “Sveķi” īpašniece Dzintra Karavaičuka.
Ja saimnieki paši nevēlas savus trušus kaut, to var veikt Madonas novada Bērzaunes pagastā z/s “Sveķi”, kur šis pakalpojums maksā 2 latus par katru dzīvnieku. Taču, lai kautu trušus atzītā kautuvē, ganāmpulkam (tā lielumam nav nozīmes) un novietnei ir jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā.
Nodīrātas, neapstrādātas ādiņas var sasaldēt -18 °C temperatūrā un pēc tam nogādāt, piemēram, SIA “Ervīna” (Rīgā, Ādmiņu ielā 4), kur tās izģērēs par Ls 2,50 – 3 gabalā, vai zemnieku saimniecībā “Vanagi” Baldones pagastā. Tur vienas ādiņas ģērēšana maksā vienu latu.