Īstā tortē visam jābūt īstam! Tradicionālā biskvīta torte ar sviesta krēmu: smārdenieces Arnitas Runces recepte 12
Smārdenieces ARNITAS RUNCES gatavotās kūkas ballītēs ir vakara nagla. Varen gardu lauku torti viņa izcepa arī žurnāla “Praktiskais Latvietis” 1000. numura svinībām. Turklāt atklāja tortes tapšanas noslēpumu, lai gardums tiek arī lasītājiem!
Tortes Arnita cep pēc tādas pašas receptes, kā to darījusi vecmāmiņa. Kad viņa savulaik mazajai meitenei likusi palīdzēt, Arnita solījusies, ka dzīvē pati nevienu kūku neceps, taču dara to joprojām!
Lai torte taptu, paiet puse dienas. Reiz Arnita gan to paveikusi divās stundās.
Lai gardums izdotos, galvenais ir izvēlēties vislabākās sastāvdaļas. Kūkas pamatu veido biskvīta kārtas. Katru no tām viņa cep atsevišķi, nevis vienu biezu, ko tad sagriež.
– Tradicionālajai Smārdes lauku tortei gatavoju vārītā sviesta krēmu. Skaitīt kalorijas ir muļķīgi un pat nepieklājīgi, – spriež Arnita, jo šādu našķi taču ēd tikai pāris reižu gadā izcilos godos.
Tortes sastāvdaļas (28 cm diametra veidnei)
Biskvīta pagatavošana
Viens no Arnitas knifiem ir biskvīta masas putošana silta ūdens peldē. Tad mīkla ir poraina, labi paceļas. Var putot ar putojamo slotiņu, bet ātrāk veiksies ar mikseri. Silts ūdens sevišķi noderēs, ja olas tikko izņemtas no ledusskapja. Ja kūku ceps no rīta, pareizāk būtu tās izņemt jau vakarā.
Traukā olu baltumam un dzeltenumam pieber cukuru un puto ūdens peldē, līdz cukurs pakusis. Tad iemaisa miltus un saputo stingrās putās.
Veidnē ieklāj cepampapīru, bet malas ieziež ar eļļu. Krāsni iepriekš uzkarsē līdz +170…+180 °C un cep, līdz biskvīts kļuvis jauki brūns, mazliet sakrities un atlec no veidnes malām.
Kad biskvīti atdzisuši, tos liek kārtām, pa vidu ziežot pildījumu. Biskvītus var uzcept arī iepriekšējā dienā.