Īsta franču sīpolzupa no rakstnieka Didža Sadlenieka 3
Didzis Sedlenieks, rakstnieks: Parasti restorānā pasniedz buljonu ar dažām sīpola ripiņām un grauzdiņiem, bet tā NAV sīpolzupa! Oriģinālu franču sīpolzupu esmu baudījis tikai baisi dārgā restorānā Parīzē, kur šo pašu ēdienu ēduši Balzaks, Igo, Sent-Ekziperī un teju visi Francijas dižgari pēdējo 200 gadu laikā. Piebildīšu, ka tur īsta franču sīpolzupa maksāja 55 eiro. Patiesībā tā ir vienkāršs, lēts un ļoti garšīgs virums. Zupa itin nemaz negaršo pēc sīpoliem, tai ir sava unikālā garša, tāpēc to ar prieku ēd arī tādi, kuriem riebj vārīti sīpoli (piemēram, man).
Kā gatavot
Vāra buljonu. Tikmēr nomizo sīpolus, sagriež ripās un apcep. Liek sīpolus citā katlā un uzlej izkāstu buljonu. Visu pavāra aptuveni pusstundu, tad lej zupu ar visiem sīpoliem ugunsdrošās bļodiņās, virsū uzliek apgrauzdētu baltmaizīti un pārkaisa ar rīvētu sieru. Šauj cepeškrāsnī +200 °C un cep, līdz siers izkusis.
Voila! Mūsu franču sīpolzupa ir gatava!