Irānas zinātnieki atklājuši, kā var paildzināt griezto ziedu dzīves ilgumu 0
Viss, kas tam ir vajadzīgs – nedaudz sudraba nano daļiņas. Tā tiek rakstīts laikrakstā International Journal of Postharvest Technology and Innovation.
Tikko kā ziedi tiek nogriezti un ielikti ūdenī, tā tie ir pakļauti baktēriju, kas atrodamas ūdenī, ietekmei, kuras bloķē griezuma vietu. Tieši tāpēc, ka zieds nespēj pietiekami uzņemt barības vielas, tas vīst un aiziet bojā.
Irānas zinātnieki veica virkni pētījumu, kuru laikā traukos ar ūdeni un ziediem tika pievienoti dažādi daudzumi sudraba nano daļiņas, vienlaicīgi pētot tos traukus ar ūdeni un ziediem, kuros ūdens sastāvs netika izmainīts.
Sudrabs nav nejauša izvēle, jo kā sen ir zināms – sudrabam piemīt antibakteriālas īpašības.
Pētījumu rezultātā tika noskaidrots, ka traukos ar vislielāko sudraba koncentrāciju (35 nanopromiles), ziedi saglabāja savu svaigumu 12 dienas, bet traukos, kuros nebija sudraba piejaukuma – ziedi bija miruši jau nedēļas laikā.
Arī veicot analīzes tika secināts, ka ūdenī, kuram pievienots sudrabs, baktēriju aktivitāte ir daudz reizes lēnāka, nekā ūdenī, kurā sudraba nebija.