Augļi. Foto: Pexel

Interesants atklājums: augļu ēšana var ievērojami samazināt depresijas risku vecumdienās 7

Augļi ir labi zināmi kā veselīga uztura sastāvdaļa, kas palielina šķiedrvielu uzņemšanu un antioksidantu līmeni. Tagad jauni pētījumi norāda, ka augļi var arī palīdzēt novērst depresiju vēlākā dzīvē, vēsta portāls “Health”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “The Journal of Nutrition” atklājās, ka pusmūža cilvēkiem, kuri ēda vairāk augļu, bija mazāks depresijas līmenis vecumdienās. Šajā pētījumā, kas ilga vairāk nekā 20 gadus, piedalījās gandrīz 14 000 dalībnieku.

Tie, kuri patērēja vismaz trīs porcijas augļu dienā, samazināja ar vecumu saistītas depresijas iespējamību vismaz par 21%.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījuma vecākais autors Vūns Puajs Kohs – MBBS, PhD Singapūras Nacionālās universitātes profesors – skaidroja, ka šie rezultāti var būt būtiski, lai palīdzētu novērst depresiju, kas ir izplatīta gados vecākiem cilvēkiem. Kohs norāda, ka depresijas simptomi vēlākā dzīvē var būt saistīti ar zemu dzīves kvalitāti un paaugstinātu slimību risku.

Pētījumā, kas sākās ar datiem no 1993. līdz 1998. gadam, 13 738 pieaugušie Singapūrā tika iztaujāti par savu augļu un dārzeņu patēriņu. Aptaujātie bija vidēji 52,4 gadus veci. Vairāk nekā divas desmitgades vēlāk, kad dalībnieku vidējais vecums bija 72,5 gadi, viņi tika vērtēti, izmantojot Geriatric Depression Scale (depresijas tests), lai identificētu depresijas simptomus. Rezultāti parādīja, ka tie, kuri ēda vismaz trīs porcijas augļu dienā, piedzīvoja mazāku depresijas risku.

Pētījuma rezultāti norādīja, ka īpaši augļi, piemēram, apelsīni, mandarīni, papaija, banāni un arbūzi, bija saistīti ar samazinātu depresijas iespējamību. Tomēr eksperti norāda, ka šie atklājumi var nebūt pilnībā attiecināmi uz citām populācijām, jo pētījums tika veikts tikai ķīniešu izcelsmes Singapūras pieaugušajiem, un augļu veidi var atšķirties no tiem, kas ir raksturīgi citās valstīs.

Kohs skaidro, ka augļu patēriņš var uzlabot garīgo veselību seniora vecumā, jo augļi satur augstu antioksidantu un pretiekaisuma mikroelementu līmeni, kas palīdz samazināt oksidatīvo stresu un iekaisuma procesus organismā. Tā kā pētījums neatklāja līdzīgu ietekmi no dārzeņiem, Kohs piedāvā teoriju, ka dārzeņu gatavošanas process var samazināt šo pretiekaisuma iedarbību.

Kohs uzsver, ka augļi ir izdevīgi visos vecumos, ne tikai pusmūžā. Ieteikums ir iekļaut augļus uzturā jau agrīnā vecumā, lai no tiem gūtu ilgtermiņa labumus cilvēka veselībai. Eksperti iesaka pieaugušajiem patērēt trīs līdz četras porcijas augļu dienā, tomēr uzsverot, ka tā jāapvieno ar dārzeņu lietošanu, nevis jāaizstāj tie.

Reklāma
Reklāma

Lai palielinātu augļu patēriņu, eksperti iesaka dažādas metodes, piemēram, pievienot saldētus vai svaigus augļus smūtijiem, pievienot ogas jogurtam, kā arī gatavot dažādus augļu salātus un desertus. Tās ir lieliskas iespējas palielināt augļu daudzumu uzturā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka palielinot augļu daudzumu uzturā, tas var palīdzēt ne tikai uzlabot fizisko veselību, bet arī samazināt depresijas riskus nākotnē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.