Olas un veselība 18
Izplatīts ir nepareizs viedoklis par olu nelabvēlīgo ietekmi uz holesterīna līmeni ķermenī. Pētījumi pierāda, ka olu patēriņš neietekmē holesterīna līmeni asinīs. Olās patiešām ir augsts holesterīna saturs, taču jāņem vērā, ka mūsu ķermenis aknās ražo 70 – 80 % no visa holesterīna. Svarīgāk ir atcerēties par “veselīgo” un “kaitīgo” holesterīnu.
kas palielina infarkta vai insulta risku. “Kaitīgais” holesterīns organismā veidojas, ja uzturā tiek uzņemts liels piesātināto tauku un transtauku apjoms. Olās piesātināto tauku ir maz – vien aptuveni 1,5 grami (2,5% no olas svara).
Tiem, kas rūpējas par savu veselību, svarīgi atcerēties, ka olas satur D vitamīnu, kalciju un 13 organismam nepieciešamas uzturvielas. Viena ola satur aptuveni 6 g olbaltumvielu, kas ir svarīgas muskuļu un kaulu veselībai, kā arī cilvēka imunitātei. Olās ir tikai 72 kalorijas.
Turpinot par kalorijām un ķermeņa masu, ir pierādīts, ka D vitamīns ir būtisks ķermeņa masas samazināšanā, jo šī vitamīna deficīts var palielināt aptaukošanās risku un veicināt 2. tipa diabētu un citu sirds un asinsvadu slimību attīstību. Tādējādi,