pexels.com/James Wheele

Meža peldes – kā meži un koki samazina mūsu stresu 11

Pagaidām nav precīzi zināms, kā tas darbojas, bet uzturēšanās mežā – vai, pēc jaunās modes: meža peldes – mums nāk par labu. Saskaņā ar zinātnisko literatūru, tai var būt antidepresanta un stresu mazinošs efekts, tas var uzlabot mūsu kognitīvās funkcijas un stiprināt sirds un asinsvadu, un imūnsistēmu. Šķiet, ka viss mūsu ķermenis pāriet uz atjaunošanos mežā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 64
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm 55
Lasīt citas ziņas

Var būt iesaistītas sekundārās augu vielas, tā sauktie fitoncīdi. Mēs tos absorbējam no meža gaisa caur plaušām. Pētījumos pierādīts, ka tie kavē aknu vēža šūnu augšanu un palielināja cilvēka pret-vēža šūnu aktivitāti, t.i., mūsu ķermeņa aizsargspējas. Pētījumi vēl nav pietiekami pārliecinoši, taču tas, ka mežam un tā kokiem ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību, ir novērtēts atkal un atkal.

Pēdējais, bet ne mazāk svarīgi, divi rekordi: pašlaik augstākais koks ir “Hyperion”, piekrastes sarkankoks Kalifornijā, 115,55 metri. Un vecākais koks ir egle Fulu kalnā Zviedrijā; tas ir datēts ar 9550 gadu vecumu. Vai koki nav vienkārši lieliski?

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.