“Vērojama tendence izmantot zemākas kvalitātes un lētākus produktus, tāpēc arī tiek konstatēta toksisku vielu klātbūtne pārtikas produktos,” secina RTU profesors Remo Merijs-Meri.
“Vērojama tendence izmantot zemākas kvalitātes un lētākus produktus, tāpēc arī tiek konstatēta toksisku vielu klātbūtne pārtikas produktos,” secina RTU profesors Remo Merijs-Meri.
Foto: Ilze Pētersone

Indīga plastmasa tavā jogurta trauciņā: jauns pētījums par plastmasas toksicitāti 3

Jaunākais un arī visplašākais pētījums vides zinātnē un tehnoloģijās par plastmasas izstrādājumos esošo vielu toksicitāti apliecina, ka tādi plaša patēriņa produkti kā atkārtoti uzpildāmās ūdens pudeles, pārtikas iesaiņojums, jogurta trauciņi var būt kaitīgi cilvēku veselībai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

No 34 izpētītajiem materiāliem 74% plastmasas ekstraktu konstatēja toksiskas ķīmiskas vielas.

Kaitīgie trauciņi

Plaši izmantoti plastmasas izstrādājumi var saturēt ķīmiskas vielas, kas kaitē cilvēku endokrīnajai sistēmai – secina zinātnieki Veselības un vides alianses (HEAL) organizētajā pētījumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā kā plastmasas satur dažādu ķīmisko vielu maisījumus, no kurām daudzi nav zināmi un ir grūti identificējami, autori norāda uz nepieciešamību mainīt kārtību, kā jauni produkti ienāk tirgū.

Ražotājiem, riska novērtētājiem un regulatoriem steidzami jāievieš piesardzības pasākumi, kas garantētu, ka produkti, pirms tie nonāk līdz patērētājiem, tiek novērtēti kā veselībai nekaitīgi. HEAL vecākā veselības un ķīmisko vielu politikas inspektore Nataša Cingoti uzskata, ka jaunajai Eiropas Komisijai par prioritāti jāizvirza ķīmiskā piesārņojuma novēršana, kā arī jācenšas mazināt sabiedrības atkarību no plastmasas produktiem.

“Nav pamata neticēt tāda līmeņa Eiropas organizācijas veiktajam pētījumam, taču cits jautājums, cik lielās koncentrācijās toksiskās daļiņas ir noteiktas un konstatētas,” spriež Rīgas Tehniskās universitātes profesors vadošais pētnieks Remo Merijs-Meri, kurš savā darbā pievērsies PET pudeļu otrreizējai pārstrādei, kas tiek kombinēta ar cita veida materiāliem.

Zinātnieks uzskata, ka patērētājus no veselībai kaitīgas plastmasas var pasargāt ražotāja atbildīga attieksme pret materiālu, kādus produktus tas izmanto izgatavošanā.

“Vērojama tendence, lai samazinātu izmaksas, izmantot zemākas kvalitātes un lētākus produktus, tāpēc arī pastāvīgi sastopamies ar skandāliem, kad tiek konstatēta toksisku vielu klātbūtne pārtikas produktos.”

Izmanto mālu pudelēs

Atbildīgākie ražotāji sadarbībā ar zinātniekiem meklē jaunus materiālus, kas efektīvāk pasargātu iedzīvotājus no kaitīgu vielu nonākšanas viņu pārtikā.

Piemēram, Dienvidkorejā un ASV izmanto māla nanodaļiņas dažu alus šķirņu pudeļu polimēros, “Cadbury” piena un “Mark&Spenser” Šveices šokolādes iepakojumā, bet sudraba nanodaļiņas iestrādā pārtikas kastīšu materiālos.

Reklāma
Reklāma

“Patērētājam būtu drošāk izvēlēties preces ar ekomarķējumu, cerot uz ražotāja godaprātu,” spriež R. Merijs-Meri un piebilst, ka pastāv taču iespēja pārtikas uzglabāšanai un sagatavošanai lietot tikai dabiskus materiālus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.