Improvizācija par trifeļu tēmu… 0
Āgenskalna Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka, arī dzejniece un literatūrpētniece, ar literatūras un kulinārās pasaules izzināšanu esot aizrāvusies vienlaikus, jo abi ir radoši procesi!
Gan skolasbērnus, gan kolēģus, gan citus Iveta Ratinīka itin bieži cienā ar pašas gatavotiem ēdieniem un našķiem. Viņa receptēs norādītās proporcijas neievērojot īpaši pedantiski, bet gan veidojot adaptācijas, ļaujoties improvizācijai. Iznākums vienmēr esot bijis baudāms!
Trifeles
Tumšā šokolāde, ko tirgū pārdod uz svara (puse kluča),
100 g sviesta,
150 ml saldā krējuma,
tējkarote kardamona,
2 tējkarotes kanēļa,
glāze liķiera vai balzama,
200 g kokosriekstu skaidiņu,
200 g kaltētu ķiršu (var aizstāt ar paciņu studentu brokastu riekstrozīņu vai cita veida kaltējumu),
sadrupinātas mandeles,
vafeles,
nedaudz magoņu sēkliņu.
Šokolādi izkausē ūdens peldē, pievieno sviestu, saldo krējumu, garšvielas (kardamonu, kanēli), dažas ēdamkarotes balzama (vai liķiera) un turpina karsēt, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pieliek kokosriekstu skaidiņas, citādi masa nerec. Ielej trauciņos un atdzesē ledusskapī. Ja masai nav tādas konsistences kā mālam, tā ledusskapī jāpatur vēl aptuveni stundu.
Tikmēr katlā ielej lielu glāzi krēma liķiera vai balzama, tajā ieber kaltētus ķiršus un karsē ūdens peldē, līdz veidojas kondensētā piena konsistence. Šo pildījumam paredzēto masu atdzesē. No ledusskapja izņem šokolādes masu un ar karotīti veido nelielām laiviņām līdzīgas formiņas. Katrā ieliek pa liķierī vai balzamā peldinātam ķirsim un aizspiež maliņas tā, lai veidotos trifeles forma. Tad trifeli apviļā sadrupinātās mandelēs vai magonēs, vai vafelēs.