Vasarā nenokavē 0
* Savākt ievas lapas, kas vērtīguma ziņā līdzinās ziediem.
Savārītas tējā, lapas mazina elpceļu iekaisumu un klepu. Pirtsslotu sastāvā – uzlabo ādas veselību Lietotas kā apliekamie, mazina galvassāpes un nepatīkamās sajūtas ādas slimību skartajās vietās.
Uzlējumā vai novārījumā (20 grami drogas uz glāzi ūdens) der gan iekšķīgai, gan ārējai lietošanai, ja saaukstēšanās, podagra, reimatisms.
Daudziem šķiet, ka ievogas ir tikai bērnu blēņu našķis, par kuru pienākas brīdinājums, ka tās indīgas, aizmirstot izcilās īpašības veselības stiprināšanai.
Augļu uzlējums un novārījums (ēdamkarote drogas uz glāzi ūdens, dzerams pa pusglāzei pusstundu pirms ēšanas) iedarbojas savelkoši un mazina iekaisumu, paaugstina asinsvadu sieniņu stiprību, der gremošanas traucējumu novēršanai, palīdz pret caureju un nelabu dūšu, tam ir pretmikrobu iedarbība.
Ievu augļu un melleņogu novārījums ir labs caurejas līdzeklis.
Lai sagatavotu ievogu sīrupu, ogas pēc novākšanas diennakti notur, tad aplej ar karstu ūdeni tā, lai tās tik tikko apņemtas (ar karoti kārtīgi maisot, var pat mazliet pakarsēt), tad masu izdzen caur sietu. Kilogramam biezeņa pievieno litru ūdens un kilogramu cukura, tvaicē līdz vēlamās konsistences sasniegšanai. Var tvaicēt tiktāl, līdz iznāk marmelāde.
Ievogu ķīseli vāra kā jebkuru desertu, kas gatavots no svaigām ogām, cukura, ūdens, un cietes, bet labāks un aromātiskāks (viegla mandeļu smarža) tas sanāk no izžāvētiem un samaltiem vai saberztiem augļiem. Tomēr ar šo saldēdienu – uzmanīgi, jo kauliņiem ēdienā nokļūt nevajadzētu.
Ievogu sulu iekšķīgi lieto pret drudzi un caureju, reimatismu un podagru, vielmaiņas traucējumu mazināšanai, arī kā sviedrējošu, diurētisku un pretcingas līdzekli (ceturtdaļglāzi sulas atšķaida ar ūdeni, līdz trauks pilns, dzer pa pusglāzei pusstundu pirms ēšanas). Var pievienot medu. Ārīgi tā izmantojama kompresēm, ja moka ekzēma, kašķis, ādas sēnīšu infekcija.
Rudenī un ziemā nenokavē
* Vērts pamēģināt Sibīrijā un Altajā ierasto veselības delikatesi – ievogu pīrāgus, ko cep, mīklai pieberot nedaudz sasmalcinātu žāvētu ievas augļu.