Fenhelis – veselīgs un spēcīgs 0
Vismazāk esmu gatavojusi fenheli, piesardzīgu dara saldenā garša un anīsam līdzīgā smarža. Taču izrādās – veselīgs dārzenis un spēcīgs garšaugs, var izmantot abējādi. Tas sader ar zivīm: sakne labi garšo zivju zupā, bet sēklas var uzkaisīt ceptai vai sautētai zivij.
Fenhelis satur daudz C vitamīna, pat vairāk nekā apelsīni, turklāt ir bagāts ar E vitamīnu, ēterisko eļļu un vērtīgām minerālvielām – magniju, kāliju un kalciju. Ne velti Vidusjūras zemēs to bieži liek galdā ar cerību dzīvot ilgu mūžu.
Fenhelim nevajag citas garšvielas, jo pašam ir gana izteikta garša. Izņēmums varētu būt citrons, ķiploks un muskatrieksts.
Bumbuli vispirms rūpīgi nomazgā, jo starp lapām bieži vien ir smiltis. Ja gatavo salātus, fenheli ļoti plāni sagriež un apslaka ar citrona sulu.
Gardas ir cepeškrāsnī ceptas galviņas – pārgriež uz pusēm, ierīvē ar eļļu un sāli, cep aptuveni pusstundu 180 grādos.
Visus trīs svešiniekus nododam pavāres rokās. Top rudenīgi un svaigi salāti, kur vietu radis gan kolrābis, gan fenhelis. Vēl pasta ar baklažāniem itāļu gaumē un kalngals visam – šokolādes deserts ar karamelizēta fenheļa čipsiem!