Identificēti pārtikas produktu zudumu cēloņi 0
Pēc ANO Pārtikas un Lauksaimniecības organizācijas (FAO) publicētā ziņojuma datiem, 14% visas pārtikas pasaulē iet zudumā, pirms nonāk mazumtirdzniecībā. Galvenie cēloņi ir nepareiza apstrāde pēc novākšanas, kā arī kļūdas uzglabāšanas un pārvadāšanas laikā.
FAO cer, ka ar šā ziņojuma palīdzību visas iesaistītās puses varēs labāk izprast pasaules problēmas un būs iespējams veikt nepieciešamos pasākumus, lai samazinātu pārtikas zudumus.
Pārtikas zudumi vienas produktu grupas un piegādes ķēdes ietvaros dažādos reģionos ir atšķirīgi. Bija nepieciešams radīt jaunu metodi zudumu noteikšanai katrā pārtikas piegādes ķēdes posmā un kritisko punktu identificēšanai visas ķēdes garumā.
Ziņojumā ir teikts, ka svaigo augļu un dārzeņu zudumi un atkritumi visos piegādes ķēdes posmos kopumā ir augstāki nekā graudiem vai pākšaugiem. Jaunajās valstīs zudumus izraisa galvenokārt slikta infrastruktūra, kaut arī attīstītajās valstīs ar tehnoloģiski augsta līmeņa glabātavām un aukstuma kamerām daļa produkcijas iet zudumā.
Tas ir skaidrojams ar tehnikas lūšanu, kļūdām iestatījumos, temperatūras svārstībām vai ļoti lieliem produkcijas daudzumiem (tik daudz, ka glabātavās visam nav vietas).
Pēc FAO ģenerāldirektora Qu Dongyu vārdiem, mūsu progress pārtikas zudumu samazināšanā un novēršanā var būt efektīvs tikai tad, ja mēs skaidri izpētīsim problēmas cēloņus.
Sagatavots pēc www.fruchthandel.de materiāliem