Idejas, ko gatavot no saldētām sēnēm 0
Šogad izdevās sasaldēt daudz baraviku un apšu beku. Mazliet apcepu un sasaldēju nelielos maisiņos. Tagad trūkst ideju, kā tās gardi sagatavot. ILVA G. TUKUMĀ
Lai saldētas sēnes garšotu labi, tās vajag ātri atkausēt. Ja atlaidina istabas temperatūrā vairāku stundu garumā, nav tik gardas, kā sasalušas pannā apcepot ar sviestu. Pēc tam var pievienot mērcei, zupai, sacepumam, sautējumam, gatavot pīrāgu pildījumus.
No saldētām baravikām un apšu bekām visātrāk var pagatavot mērci. Sēnes apcep ar sviestu, pievieno sakapātus sīpolus, saldo krējumu, sāli un piparus (500 g sēņu vajag 200 ml saldā krējuma). Ja vēlas tumīgāku, var pielikt nedaudz kviešu miltu, kas apgrauzdēti atsevišķā pannā. Labi garšo kopā ar lociņiem, kas uz palodzes izaudzēti no sīpoliem.
Ļoti garda ir sēņu un siera zupa. Ņem, piemēram, 2 l ūdens, trīs kartupeļus, 300 g sēņu, 100 g žāvētas gaļas, sīpolu, ķiploka daiviņu, 100 g kausētā siera un tikpat daudz saldā krējuma. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus. Pannā apcep cauraudzīti, sakapātus sīpolus un sēnes. Kad kartupeļi mīksti, pievieno sēņu masu un sasmalcinātus ķiplokus, kā arī sāli un piparus. Uzvāra, pieliek kausēto sieru un saldo krējumu. Pasniedz ar zaļumiem. Ja gribas treknāku, pievieno divtik siera un krējuma.
No sēnēm var izcept garšīgas kotletes. Sastāvdaļas – 400 g sēņu, divas baltmaizes šķēles, ola, 50 ml piena, ēdamkarote sviesta, sīpols, 3–4 ēdamkarotes rīvmaizes. Sēnes atlaidina un samaļ gaļas mašīnā, pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, olu, sviestā apceptus sīpolus, sāli un maltus melnos piparus. Cītīgi sajauc un veido kotletītes. Apviļā rīvmaizē un cep zeltaini brūnas..
Lai pagatavotu sēņu sacepumu, jāizvēlas pamatmasas produkts – lielākoties tie ir kartupeļi vai rīsi. Recepte ir līdzīga, tikai rīsu vajag divreiz mazāk nekā kartupeļu. Vajag aptuveni 200 g izvārītu rīsu (400 g kartupeļu), 500 g sēņu, 300 ml piena, 3 olas, 100 g sviesta, 2 sīpolus, sāls un pipari. Sēnes apcep sviestā kopā ar sakapātiem sīpoliem. Cepamajā veidnē, kas ieziesta ar sviestu un izkaisīta ar rīvmaizi, kārto rīsus, sēņu masu, atkal rīsus un sēnes (ja izmanto kartupeļus, liek kārtām izvārītas tupeņu šķēles). Pienu sakuļ ar olu, pieber sāli, piparus un uzlej kārtojumam. Cep +190 °C aptuveni 20–25 minūtes, līdz virskārta zeltaini brūna.
UZZIŅA
No sēnēm var gatavot arī plovu, karstos salātus, pīrāgu pildījumus, sautējumus, krēmīgas mērces pie spageti. Sēnes labi sader ar kausēto sieru, saldo krējumu un žāvētu gaļu. Uz šo trīs produktu bāzes var gatavot dažādus ēdienus.
SVARĪGI
• Nereti saldētas sēnes, pat apšu bekas un baravikas, ir rūgtas, jo ir sasaldētas svaigas, termiski neapstrādātas vai arī sēnes ir pārāk lēni atlaidinātas.
• Sagatavojot sēnes ziemai, tās ieteicams apcept vai novārīt.