Trīs skolnieces no Madonas rada apēdamus traukus un saņem finansējumu to ražošanas uzsākšanai. Neparasts veiksmes stāsts 38
“Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Projektu bankā veiksmīgi noslēdzies trīs Madonas meiteņu iesniegtais projekts “Ēdami, vienreiz lietojami trauki”, saņemot pūļa finansējumu to ražošanas uzsākšanai.
Ideja radusies kopā ar Madonas Valsts ģimnāzijas ekonomikas skolotāju Ivetu Vabuli, veidojot skolēnu ražošanas uzņēmumu. Šis projekts ir aktuāls arī tādēļ, ka no šā gada 1. jūlija Eiropas Savienībā vairs netiks pārdoti vienreizējie plastmasas trauki.
“Uzskatījām, ka plastmasas trauki pasaulē ir liela problēma, kas rada līdz pat 70% no jūras piesārņojuma, tāpēc sākām meklēt alternatīvu risinājumu.
Tā nonācām pie dabiskām izejvielām, kurām var piešķirt arī garšu,” atklāj viena no idejas autorēm Agnese Aizpuriete. Kopā ar viņu projektā darbojas arī Paula Stradiņa un Anete Bukovska.
Meitenes ir izveidojušas savu uzņēmumu “Re Grain” Madonas biznesa inkubatora paspārnē un plāno vienreiz lietojamos traukus ražot no rudzu miltiem, lai izceltu latviskās vērtības un mūsu virtuves garšas.
Pirmie ēdamo trauku paraugi jau tapuši, ģimenes un draugu atzinīgi novērtēti. “Tiešām tie nav parasti trauki un kalpos kā lieliska, kraukšķīga uzkoda, ko notiesāt ar kādu iecienītu mērcīti.
Šķīvji ir pietiekami izturīgi, lai tos lietotu karstu maltīšu pasniegšanai un izmantotu kā uzkodu plates”, stāsta Agnese.
Viņasprāt, ēdamie trauki lieliski iederētos ģimenes izbraucienos, dodoties piknikā uz mežu vai rīkojot svinības pagalmā, atvieglojot gan savu dzīvi, gan saudzējot dabu.
“Mums visām vispirms jāpabeidz ģimnāzija, tad varēsim sākt domāt par lielāku ražošanu, jo par produktu interese ir liela un esam saņēmušas arī sadarbības piedāvājumus, lūkojoties Skandināvijas un citu ES valstu tirgus virzienā,” saka Agnese, kurai šis projekts licis nopietni aizdomāties, vai nodomāto medicīnas studiju vietā neizvēlēties uzņēmējdarbību.