Ideālās zupiņas meklējumos: sātīgas, sildošas un veģetāras 0
Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis, tāpēc “Elvi” kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši divas lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu receptes, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.
Ziedkāpostu – turku zirņu krēmzupa
(Gatavošanas laiks – 40 min)
Sastāvdaļas (6 personām):
3 ēdamk. olīveļļas
4 ķiploka daiviņas
1 smalki sagriezts sīpols
1 tējk. kumīna sēklu
1/2 tējk. karija garšvielu
1 tējk. iecienīta garšvielu maisījuma, piemēram, garam masala
1 ziedkāposts
1-2 pastinaki (var nepievienot, bet tie piešķir izcilu garšas niansi)
300 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
1 – 1,5 litri dārzeņu buljona
Sāls, melnie pipari
200 ml kokosriekstu piena
Pasniegšanai:
Daži timiāna zariņi
Lazdu rieksti
Pagatavošana:
1. Pagatavo maisījumu zupas “dekorēšanai” – dažas ziedkāposta ziedkopas, 50g turku zirņu un sauju lazdu riestu apslaki ar olīveļļu, pievieno tiem nedaudz garšvielu, apmaisi un cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā apmēram 20min – tas piešķirs zupai īpaši izsmalcinātas garšas nianses.
2. Lielā katlā ielej eļļu, apcep tajā sīpolus un ķiplokus. Pievieno kumīnu, kariju un iecienīta garšvielu maisījumu, piemēram, garam masala garšvielas, apmaisi.
3. Ziedkāpostu sadali mazākās ziedkopās, pastinaku nomizo un sagriez nelielos gabalos, pievieno tos katlā un apmaisot cep dažas minūtes.
4. Pielej katlā 1 l buljona un vāri, līdz dārzeņi ir mīksti.
5. Pievieno turku zirņus un sablendē visu zupu līdz krēmīgai masai.
6. Salej krēmzupu atpakaļ kaltā, pievieno tai kokosriekstu pienu un vēl mazliet buljona, ja vēlies šķidrāku zupu, pieliec sāli un piparus, uzkarsē, bet vairs nevāri.
7. Pasniedz karstu, rotājot ar ceptiem turku zirņiem, lazdu riekstiem, ziedkāpostiem un timiāna zariņu.
Lēcu – spinātu buljonzupa
(Gatavošanas laiks – 35 min)
Sastāvdaļas (~6-8 porcijām):
1 neliels sarkanais sīpols
2 seleriju kāti
1 burkāns
2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. sarkanās paprikas pulvera
1 tējk. kumīna sēklu
1-2 rozmarīna zariņi vai 1 tējk. kaltētā rozmarīna
1 vidēja izmēra kartupelis
1 konservētu tomātu bundža (350-400 g)
1,5 litrs dārzeņu buljona
100 g lēcu (jebkuras krāsas)
100 g spinātu lapu
Sāls, melnie pipari
Asā paprika rotāšanai
Maize vai grauzdiņi pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Lielā katlā uzkarsē olīveļļu un dažas minūtes apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus, seleriju kātus un burkānus.
2. Nomizo un sagriez smalkos kubiņos kartupeli, pievieno to dārzeņiem.
3. Pieber maisījumam garšvielas, apmaisi un nedaudz apcep.
4. Pielej dārzeņu buljonu, pieber lēcas un kubiņos sagrieztus konservētos tomātus ar visu šķidrumu.
5. Zupu uzvāri un turpini gatavot uz lēnas uguns aptuveni 20-25 minūtes, līdz dārzeņi un lēcas kļūst mīksti.
6. Pievieno zupai spinātu lapas un vēl mazliet pavāri, lai arī spināti kļūst mīksti.
7. Rotā ar svaigām, sakapātām spinātu lapām un asās paprikas šķēlēm.
8. Pasniedz karstu, papildinot ar maizi vai grauzdiņiem.