Ideāla lazanja – katra gardēža sapnis + Bešamela un Boloņas mērces recepte 2
Gada aukstajā laikā lazanja patīkami silda un rada sāta sajūtu. Kā pagatavot šo ēdienu, lai tas būtu līdzīgs itāļu oriģinālam?
Lazanja ir itāļu virtuves brīnums, kas apvieno sevī izcilu garšu un aromātu. Pietiek ar nelielu gabaliņu, lai justos paēdis. Ir dažādas ātrās lazanjas versijas, bet tās sabojā priekšstatu par neparasto ēdienu. Lai klasiskā lazanja garšotu izcili, jāatvēl laiks bešamela (Bechamel) un Boloņas (Bolognese) mērces pagatavošanai. Kad tās gatavas, salikt kopā lazanju ir pāris minūšu jautājums.
Bešamela mērce
Tā, šķiet, ir vispopulārākā baltā mērce. Ir ļoti daudz variāciju, jo var gatavot tikai ar pienu vai pievienot gan saldo krējumu, gan cieto sieru. Bešamela mērce lazanjai piešķir patīkamu krēmīgumu.
Sastāvdaļas
• 450 ml 3,5% piena
• 50 g sviesta
• 2,5 ēdamkarotes kviešu miltu
• 50 g cietā siera, piemēram, parmezāna
• bieza sīpola šķēle
• lauru lapa
• šķipsniņa malta muskatrieksta
• ⅓ tējkarotes sāls
Pagatavošana.
Katliņā ielej pienu, pieliek sīpola šķēli un lauru lapu. Nevāra, bet karsē tik ilgi, līdz pienam parādās mazi burbulīši, tad noņem no uguns un atstāj uz 10 minūtēm, lai ievelkas sīpola un lauru lapas garša. Pēc tam sīpolu un lauru lapu izņem.
Katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu, iemaisa kviešu miltus un cep pāris minūšu. Tad noņem no uguns un, maisot ar putojamo slotiņu, lai neveidojas kunkuļi, lēnām lej klāt aromatizēto pienu. Pēc tam mērci, nepārtraukti maisot, aptuveni piecas minūtes karsē uz vidējas uguns, līdz tā sabiezē. Pieber maltu muskatriekstu un sāli, samaisa. Ja palicis kāds kunkulis, mērci izkāš caur smalku caurduri. Beigās pieber smalki sarīvētu cieto sieru un samaisa. Uzliek katlam vāku, lai atdziestot neveidojas plēve.
Boloņas mērce
Šī ir klasiska itāļu mērce, kuras pamatā ir maltā gaļa. Itālijas virtuvē to izmanto ragū un lazanjas gatavošanai.
Sastāvdaļas
• 400 g maltās gaļas
• 600 g tomātu gabaliņu savā sulā
• 50 ml olīveļļas
• 200 ml sarkanvīna
• 2 sīpoli
• 2 seleriju kāti
• 2 ķiploka daiviņas
• liels burkāns
• ēdamkarote kaltēta oregano
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½–1 tējkarote sāls
Pagatavošana.
Burkānu sarīvē, sīpolus un ķiplokus sasmalcina, seleriju kātus sagriež mazos gabaliņos. Pannā ar biezu apakšu uzkarsē olīveļļu un apcep gaļu. Tad pievieno burkānus, seleriju kātus, sīpolus un ķiplokus un cep, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno tomātu gabaliņus savā sulā, sarkanvīnu, garšvielas, sāli un sutina, līdz mērce nedaudz sabiezē. Lai lazanja būtu sulīga, nevajag biezu mērci, jo īpaši, ja plāksnes pirms gatavošanas nemērcē karstā ūdenī.
Klasiskā lazanja
Sastāvdaļas (4–6 porcijas)
• 500 g makaronu plākšņu
• 100 g cietā siera
• 150 g svaigu spinātu
• Boloņas un bešamela mērce
Pagatavošana.
Taisnstūra veidni ieziež ar sviestu. Lazanjas plāksnes 2–3 minūtes pamērcē karstā sālsūdenī. To dara pakāpeniski – iemērc vienīgi tik daudz plākšņu, cik vajadzīgs vienai kārtai, citādi tās var salipt. Lazanju veido, liekot kārtām makaronu plāksnes, bešamela mērci, plāksnes, Boloņas mērci, plāksnes, spinātus un pārlejot ar bešamela mērci. Tā rīkojas vairākas reizes. Pēdējā kārta ir bešamela mērce, kam uzkaisa rīvētu sieru. Cep iepriekš līdz +180 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes.
UZZIŅA
Lazanju pasniedz vismaz pusstundu pēc cepšanas, jo tad vieglāk sagriezt un mērce labāk sasūkusies makaronu plāksnēs, tāpēc netek gar malām.
Kā pagatavot makaronu plāksnes
Dažiem pagatavot lazanjas makaronu plāksnes šķiet sarežģīti, bet patiesībā tas nemaz nav grūti. Vajadzīgas vien trīs sastāvdaļas – milti, olas un eļļa, bet daudz pacietības mīcīšanai. Nepieciešams 400 g miltu, 4 olas un pāris ēdamkarotes olīveļļas. Miltus izber uz galda, izveido bedrīti un iesit tajā olas. Mīca, līdz mīkla nelīp pie galda (sākumā process ir ļoti ķepīgs). Tad pievieno olīveļļu un iemīca arī to. Kopumā mīcīšana aizņem aptuveni 20–25 minūtes. Kad mīkla pusstundu pastāvējusi, to plāni izrullē un sagriež taisnstūros.