Hurma no sēklas… Izdosies? 0
“Vai kāds var dot padomu, ko darīt ar hurmas stādu? 2017. gada rudenī puķu podā ieliku lielveikalā pirktas hurmas sēklu. Man par pārsteigumu, pēc mēneša tā uzdīga. Vasarā turēju istabā, rudenī augs nometa lapas, sākām domāt, ka pagalam, bet parādījās lapiņas un atvasītes. Vai to var stādīt ārā aizvējā saules pusē un kā aprūpēt turpmāk?” DIGNA Liepājas novadā
Ja vēlas veidot kolekciju, labāk iegādāties speciālu šķirņu eksotiskos augus. Parasti gan dara tā – veikalā nopērk siltzemju augli, apēd to, iesēj sēklas un gaida, kāds brīnums izaugs. Daļa eksotisko augļaugu, piemēram, vīģes, citroni, telpās zied un pat ražo ēdamus augļus, bet daļa (hurma, avokado) pat neuzzied un, protams, neražo. Ja mērķis nav iegūt ražu, var priecāties par auga raženo augumu un neparastajām tumši zaļajām lapām.
Latvijā hurmas ieved no Itālijas, Spānijas, Izraēlas. Tās ir siltzemju šķirnes, kas pavairotas potējot. Tātad, ja no šiem augļiem izņem sēklas un iesēj, iegūtie sējeņi var atšķirties no mātesauga, jo notiek šķirnes īpašību skaldīšanās. Telpās parasti izaug līdz 2 m augstas krūmveida vai kokveida hurmas, kam velti gaidīt augļus. Šādi ar sēklām pavairoti augi mūsu klimata apstākļos nepārziemo. Tie jātur siltā un gaišā telpā. Vasarā hurmas ar visiem podiem var iznest ārā (gaišā, no vēja pasargātā vietā) un atstāt tur līdz rudenim. Ziemā, ja pietrūkst gaismas, gaisa temperatūru var samazināt līdz +10 °C. Pazeminātā temperatūrā augu laista minimāli un nemēslo. Vēsā telpā var nobirt kāda lapa. Augus stāda trūdvielām bagātā augsnē ar labu ūdens un gaisa caurlaidību. Laista vienmērīgi ar mīkstu ūdeni.
No pamatsugām visziemcietīgākā ir Virdžīnijas hurma. Tā ir vispiemērotākā Eiropas ziemeļu reģioniem. Iztur līdz -25…-30 °C salu. Latvijā var izaugt ābeles lielumā. Augļi sarkanīgi oranži, nelieli, bet pilnībā nogatavojušies – sulīgi un saldi. Šim divmāju augam ir dzeltenzaļi ziedi. Audzē saulainā un no vēja aizsargātā vietā, trūdvielām bagātā, smilšainā vai smilšmāla augsnē ar labu drenāžu. Pastāvīgā vietā jāstāda agri, jo slikti pacieš pārstādīšanu (hurmām ir mietsakne). Pirmajās ziemās augi jālutina, jo tie necieš krasas temperatūras svārstības. Var ietīt, piemēram, agrotīklā, bet saknes mulčēt ar šķeldu, lai neizsalst.
Latvijas dārziem varētu būt piemērota arī hurma ‘Rossyanka’ – Virdžīnijas un Austrumu hurmas hibrīdšķirne. Pašauglīga. Zied maijā. Augļi dzeltenoranži, saldi, nogatavojas oktobra sākumā. Salcietība līdz -35 °C. Ukrainā tā ir ļoti populāra šķirne.
Šķirnei ‘Rossyanka’ par potcelmu izmanto Virdžīnijas hurmas spēcīgi augošos sēklaudžus. Sēklas sēj rudenī vai arī pēc 4–6 nedēļu stratificēšanas. Pirms sējas sēklas 12 stundas mērcē siltā ūdenī.