Foto – Sandra Ruska

Kā saglabāt amarilli nākamajai sezonai? 0

“Man uzdāvināja amarilli, un tagad tas sācis ziedēt. Kā augu saglabāt nākamajai sezonai? LŪCIJA RĒZEKNĒ

Reklāma
Reklāma

Amarilis vai hipeastrs?

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

“Buciņu” stādaudzētavas vadītāja, hipeastru kolekcionāre Irina Simanoviča stāsta, ka auga pareizais nosaukums ir hipeastrs, nevis amarillis. Hipeastri no amariļļiem atšķiras pēc vairākām pazīmēm. Hipeastru dzimtene ir Dienvid­amerika, bet amariļļi cēlušies Dienvidāfrikā, un pie mums tos audzē ļoti reti. Hipeastriem gadā var veidoties vairāki ziedaizmetņi, bet amariļļiem – tikai viens. Telpās hipeastri parasti zied vienreiz gadā (pavasarī), katram ziednesim ir tukšs vidus un veidojas 2–4 ziedi. Amariļļi var ziedēt divreiz gadā (pavasarī un augustā), un ziednesī ir 8–12 ziedu, tie ir smaržīgi, tikai baltā vai rozā krāsā. Hipeastram ir melnas, plakanas, amarillim – zaļas sīpolveida sēklas. Hipeastram vairsīpoli veidojas neregulāri, amarillim – ik gadu.

Kā izvilināt ziednesi

Veicot hipeastru hibridizāciju, izveidots daudz šķirņu ar dažādu krāsu ziediem. Ziedēšanas laiks atkarīgs no audzēšanas: siltumnīcās parasti uzzied ātrāk, jau sākot ar decembri, bet telpās tas notiek februārī un vēlāk, nereti pēc pāris mēnešiem – atkārtoti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai bagātīgi ziedētu, vajadzīga pareiza mēslošana augšanas laikā un aptuveni desmit nedēļu ilgs miera periods rudenī un ziemā. Lai sīpoli pienācīgi nobriestu, augus miera periodā ievada augusta pirmajā pusē – vairs nemēslo, pamazām pārstāj laistīt, ārā iznestos pasargā no nokrišņiem. Pirms salnām tie jāienes atpakaļ telpās. Kad lapas pilnīgi sakaltušas, augus novieto tumšā vietā, vispirms +15…+20 °C temperatūrā, bet, sākot ar novembri, desmit nedēļas +13…+17 °C, pēc tam atkal +15…+20 °C temperatūrā. Zemākā temperatūrā uzglabātie sīpoli nezied. Augi nedrīkst iežūt tik stipri, ka aiziet bojā saknes. Laistīšanu atsāk, kad sīpola sānā ziednesis izaudzis apmēram 5 cm garš. Normāli tam jāparādās pirms lapām. Ja sāk laistīt pirms ziedneša parādīšanās, attīstās lapas un ziednesis paliek sēžot, augs nezied. Kad ziednesis nedaudz pastiepies, augus ienes gaišās, siltās telpās. Ja vēlas uzziedināt sevišķi agri, vajadzīga +20…+25 °C temperatūra. Augus bagātīgi laista. Ziedi attīstās 4–6 nedēļās. Kad arī lapas jau paaugušas, var mēslot: pirmajās reizēs ar vājas koncentrācijas mēslojumu (atšķaidītu uz pusi), bet pēc mēneša tas var būt parastajā koncentrācijā.

Svarīgi saglabāt visas lapas, jo tajās veidojas vajadzīgās vielas nākamā gada ziedaizmetņiem. Augam ar četrām veselām lapām parasti attīstās viens ziednesis, ar 6–8 lapām – divi ziedneši, sevišķi spēcīgiem augiem pat vairāk. Lai paildzinātu ziedēšanu, hipeastrus novieto aptuveni +18 °C temperatūrā. Visu vasaru tiem nepieciešams daudz gaismas, jūlijā ēno vienīgi karstā saulē, lai neapdegtu lapas. Pēc noziedēšanas augus var iznest ārā. Podus ieteicams ierakt, augsnei uzbērt mēslotu kūdru. Līdz jūlija sākumam regulāri mēslo ar pilnmēslojumu.

Kad pārstādīt

Ik pēc 2–3 gadiem hipeastrus pārstāda. To var darīt pēc noziedēšanas vai miera perioda beigās, kad sīpolam jau parādījušies ziedpumpuri un jaunās saknes.

Māla velēnu trūdzemei piejauc lapu trūdzemi, pilnībā sadalījušos govju mēslus vai mēslotu kūdru un granti. Pārmērīgi mēslot nedrīkst, jo tad neattīstās ziedaizmetņi. Stāda nelielos podos, kas nedaudz pārsniedz sīpola diametru. Ļoti svarīga ir drenāža poda dibenā, lai tur nekrātos ūdens. Stāda tik dziļi, lai vismaz viena trešdaļa sīpola atrastos virs augsnes. Iesakņošanās ilgst diezgan ilgi.

Pavairo ar vairsīpoliem, ko atdala, augus pārstādot. Pirmos divus gadus tos audzē bez miera perioda, kamēr sīpoli pieaug.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.