Foto: Yulia Davidovich/Shutterstock

Harčo latviešu gaumē – pikanta, sātīga un nedaudz tumīga zupa 14

Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas
• 700 g liellopa gaļas ar kauliem
• 200 g rīsu
• 4 vidēja lieluma sīpoli
• 3 burkāni
• 3 ķiploka daiviņas
• melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls
• 2 lauru lapas
• čili pipars
• svaiga kinza vai pētersīļi
• 750 g tomātu mērces vai 200 g tomātu pastas
• eļļa cepšanai
• pustējkarote garšvielas Hmeli–suneli (pēc izvēles)

Pagatavošana.
Gaļu noskalo un nosusina, liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra, noputo. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un ripiņās sagrieztus burkānus, vāra uz nelielas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Gaļu izņem no buljona, atdzesē, atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārējos sīpolus sagriež un uzkarsētā eļļā (2 ēdamkarotes) uz pannas apcep. Kad tie kļuvuši caurspīdīgi, pievieno gaļu un tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.

Pannas saturu un noskalotus rīsus pievieno gaļas buljonam un vāra 20 minūtes (līdz rīsi ir mīksti). Tad var pievienot Hmeli–suneli garšvielu, bet to dara ļoti uzmanīgi, jo garšviela piešķir izteiktu skābumu.

Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un sīki sagriež. Abus sajauc kopā.

Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pēc izvēles zupai var pievienot sīki sagrieztus čili piparus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.