Sirds ritma traucējumu un stenokardijas gadījumā jādzer sulu maisījumi: 0
- vienādās daļās sajauc gurķu sulu ar pienu un lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas;
- vienādās daļās sajauc gurķu un nātru sulu (no katras pa pusglāzei), pievieno 1 ēdamkaroti sīpolu sulas un lieto vienreiz dienā pirms ēšanas.
Saaukstēšanās un vīrusu slimību gadījumā glāzei gurķu sulas pievieno 1 ēdamkaroti medus un lieto pa 1/3 glāzes 3–4 reizes dienā.
Pret klepu un atkrēpošanas veicināšanai gatavo gurķu novārījumu: 100 g sasmalcinātu gurķu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 5 minūtes vāra uz lēnas uguns, ļauj 10 minūtes ievilkties, izkāš un pa-pildina ar vārītu ūdeni līdz sākuma tilpumam. Dzer pa pusglāzei 3–4 reizes dienā pirms ēšanas.
Pret mazasinību un organisma spēcināšanai bērniem un vecākiem cilvēkiem ieteicami sulu maisījumi:
sajauc pa 1/4 glāzes gurķu un biešu sulu,
sajauc pa pusglāzei burkānu un seleriju sulu.
Maisījumu dzer 10 dienas pa pusglāzei 2–3 reizes dienā stundu pirms ēšanas. Kursu atkārto ik pēc 3 mēnešiem.
Uz sāpošām locītavām un ādas iekaisumiem var likt svaiga gurķa kompreses.
Kāju nogurumu, muskuļu sāpes un krampjus noņem gurķu vanna. Sarīvē 2 lielus, nemizotus gurķus un labi saputo blenderī, atdzesē ledusskapī. Putriņu ielej piemērota izmēra traukā un mērcē kāju pēdas 20–30 minūtes.
Organisma spēcināšanai pēc pārciestām slimībām dzer sulu maisījumu: ņem vienādās daļās gurķu, upeņu, greip-frūtu, ābolu sulu un lieto pa pusglāzei 2 reizes dienā.
Ādas audzēju, apdegumu, nedzīstošu brūču un čūlu ārstēšanai slimības skartās vietas apkaisa ar atsēklotu, kaltētu gurķu pulveri vai 2–3 reizes dienā apmaz-gā ar gurķu sulu.
Acu iekaisuma gadījumā uz plakstiņiem 10–15 minūtes patur gurķu sulas kompreses.Taukainas galvas ādas un matu kopšanai derīga vienādās daļās sajaukta svaigu gurķu un kāpostu sula. Ar sulu maisījumu ierīvē galvas ādu pusstundu pirms matu mazgāšanas.
Jebkura tipa sejas ādas atsvaidzināšanai, tīrīšanai un tonizēšanai gatavo sejas masku no rīvētiem gurķiem, kam pievienots nedaudz citrona sulas. Šķīdumā samērcētu marli uzklāj sejai un patur pusstundu, tad seju nomazgā vispirms ar siltu, pēc tam ar aukstu ūdeni.
Raksts no izdevniecības “Lauku Avīzes” grāmatas “400 veselības augi Latvijā”