Foto: SHUTTERSTOCK

Ja tomēr jārauj… 13

Tas, cik sarežģīta būs gudrības zoba raušana, atkarīgs no tā, cik dziļi zobs atrodas kaulā un tā novietojuma. Ja zobs pilnībā izšķīlies, to var izraut kā jebkuru citu zobu. Taču, ja nav izšķīlies, atrodas dziļi kaulā, lai no tā atbrīvotos, būs nepieciešama ķirurģiska procedūra.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Sajutos kā kolhoza laikos – vissliktākajā nozīmē” – kādai sievietei zemeņu pašlasīšana Mālpilī izvērtusies nepatīkami. Ko saka uzņēmumā?
Ietiepīgi, riebīgi, egoististki – 5 visriebīgākās zodiaka zīmes: kuras tās ir?
10 iedarbīgākie pārtikas produkti, kas pasargā no vēža 24
Lasīt citas ziņas

“Ja zoba novietojums ir atipisks, lai izrautu zobu, jāveido iegriezums, jānoņem kauls un zobs jāsadala gabalos, ko pa vienam izņem. Traumatiskāka mēdz būt gudrības zoba izraušana apakšžoklī,” stāsta Ilze Akota.

Pēc gudrības zoba ekstrakcijas pacientam nepatīkamākais ir pēcoperācijas periods. “Tās nav komplikācijas, bet normāla organisma reakcija uz traumu. Var būt jūtamas sāpes, tūska, grūtības atvērt muti. Šis periods var noritēt smagāk, ja ap zobu bijusi infekcija,” teic speciāliste.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ilze Akota iesaka gudrības zoba raušanu uzticēt speciālistam, kas to dara regulāri, vislabāk mutes, sejas un žokļu ķirurgam. Procedūra notiek lokālā anestēzijā – injicējot anestezējošu vielu konkrētajā vietā.

“Cilvēku bailes no šīs procedūras ir pamatotas, jo tā var būt traumatiska. Tomēr mūsdienu lokālie anestēzijas līdzekļi nodrošina tās nesāpīgumu. Ja ir ļoti bail, negribas izjust psiholoģisku diskomfortu procedūras laikā, ļoti efektīvi varam lietot terapiju, papildus ievadot medikamentus intravenozi.”

SVARĪGI

Pēc procedūras intensīvākais sāpju periods ir pirmās 12 stundas, un šajā laikā visiem pacientiem rekomendē lietot pretsāpju medikamentus. Diskomforts būs jūtams 3–5 dienas. Gan pirms, gan pēc gudrības zoba izraušanas rūpīgi jāievēro mutes dobuma higiēna, kā arī visi ārsta ieteikumi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.