Foto: SHUTTERSTOCK

Vai vienmēr jāizrauj gudrības zobu? 13

“Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, sevišķi rietumvalstīs, bija tendence izraut visus gudrības zobus jau 20–25 gadu vecumā, lai vēlāk tie nesagādātu problēmas. Mūsdienās šādu vadlīniju vairs nav. Zobārsts vai mutes, sejas un žokļu ķirurgs katru gadījumu izvērtē individuāli,” stāsta Ilze Akota. Ja zobs izšķīlies, ir vesels, nespiež vai kā citādi netraucē, to nevajag izraut. Tomēr ir terapeitiskās indikācijas, kad nepieciešama gudrības zobu ekstrakcija.

Reklāma
Reklāma
Latvietis Vācijā izdzer 16 alus kausus, norēķinoties ar bankas karti. Tas līdz baltkvēlei sadusmo restorāna īpašnieku! 11
Astrologs nosauc laiku, kad Krievija “dāvās patiesus murgus” visai Ukrainai – cilvēki sastings no šausmām
RAKSTA REDAKTORS
“9.klašu absolventiem, konkrētāk, tieši puišiem, ir liegta iespēja saņemt atestātus” – jauniešiem ir satraukums, jo var nepagūt iesniegt dokumentus nākamajā skolā
Lasīt citas ziņas

Visbiežākais iemesls ir infekcioza iekaisuma slimības, piemēram, perikoronīts jeb audu iekaisums ap zoba vainadziņu, visbiežāk, ja gudrības zobs izšķīlies tikai daļēji. Ap zobu veidojas smaganu kabatas, kurās sakrājas ēdiena paliekas. Tās ir grūti iztīrīt, līdz ar to veidojas labvēlīga baktēriju vairošanās vide, kas izraisa smaganu iekaisumu un rosina zoba bojāšanos.

Zobs jāizrauj, ja tajā vai blakusesošajā zobā radies kariess. Gudrības zoba novietojuma dēļ var būt apgrūtināta vai tikpat kā neiespējama zoba higiēna un tā ārstēšana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Novietojuma dēļ, piemēram, zobs aug šķībi vai atrodas ārpus zobu rindas, tas rada spiedienu uz citiem zobiem, izšķīlies zobs traumē smaganas vai vaiga gļotādu, no kā rodas smaganas pietūkums un pat čūlas.

Var būt arī profilaktiski iemesli, kāpēc nepieciešama gudrības zoba ekstrakcija, piemēram, vajadzīga ortodontiska sakodiena koriģēšana, paredzama ortognātiskā – žokļu izmēru koriģējoša – ķirurģija, plānota vispārēju organisma slimību, piemēram, onkoloģisku, terapija.

Problēmas iespējams prognozēt

Veicot žokļu rentgenu 17–20 gadu vecam pacientam, ārsts jau var prognozēt, vai zobam būs vieta, kur izšķilties. Ja redzams, ka vietas nav, zobs guļ, piemēram, horizontālā guļā, neizšķilsies un var sagādāt pro­blēmas, parasti mediķis ieteiks to izraut. Ilze Akota piebilst, ka gudrības zobu raušanu var ietekmēt arī cilvēka dzīvesstils un profesija.

“Piemēram, jaunietis uz ilgāku laiku dodas mācīties uz ārzemēm. Gudrības zobi vēl nav izšķīlušies vai arī nav traucējuši, taču potenciāli tie var sākt šķilties un sākties infekciozs iekaisums apkārtējos audos. Arī šādos gadījumos gudrības zobu var izraut, lai svešā valstī nerastos problēmas. Ir ļoti daudz dažāda rakstura problēmu, ko pacients var izrunāt ar savu zobārstu vai mutes, sejas un žokļu ķirurgu, lai saprastu, vai būtu nepieciešama gudrības zobu izraušana un kad to vislabāk darīt.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.