Foto-Valdis Semjonovs

Gudra uztura klāstā 0

Izvēloties savus pirkumus, mēs varam ietekmēt piedāvājumu veikalos, radot pieprasījumu pēc pārtikas produktiem no kvalitatīvām izejvielām, bez nevajadzīgi pievienotiem uzlabotājiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
Lasīt citas ziņas

Lielveikalu plaukti ir pilni ar visdažādākajām precēm ar krāsainiem un kārdinošiem nosaukumiem un solījumiem produktu uzglabāt vairākus mēnešus un pat gadus!

Ja garšas, smaržas, krāsas, konsistences un citu īpašību uzlabošanai ražotājs izvēlas produktam pievienot likumdošanā atļautās pārtikas piedevas jeb e-vielas, tas ir atļauts. Tomēr liela daļa šo piedevu ir nevajadzīgi produktu uzlabotāji, bez kuriem cilvēka uzturs un organisms var iztikt. Tie ietekmē mūsu izvēli pirkuma brīdī, jo labprāt pērkam ar acīm, un mūsu garšas kārpiņas jau ir pieradinātas pie šo garšas pastiprinātāju radītās izteiksmīgās buķetes. Arī ražotāji gandarīti – produktus ar e-vielām var uzglabāt ilgāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pievēršot īpašu uzmanību uzrakstiem uz iepakojuma un tos prātīgi izvērtējot, patērētājam ir iespēja pieņemt lēmumu un izdarīt gudru izvēli.

Pārtikas piedevas, ko produktu marķējumā apzīmē ar E burtu un kas nozīmē edible, tātad – ēdams, nav mūsdienu izgudrojums, jo tādas ēdiena īpašību uzlabošanai izmantotas vienmēr. Pat senajiem ēģiptiešiem bija krāsvielas un aromatizētāji!

Mūsdienās pārtikas piedevas iegūst no dabā sastopamām izejvielām un rada līdzīgas tām, kas pieejamas dabā, lai gan tie var būt arī pavisam jauni savienojumi, kam nav analogu, proti, sintētiski.

– Atļauto e-vielu sarakstā ir vairāk nekā 300 pārtikas piedevu, un daļu no tām nebūtu pareizi uzskatīt par uzturā nevēlamām. Starp tām ir C un E vitamīns, bet, piemēram, citronskābi, etiķi un sodu paši aktīvi lietojam ēdienu pagatavošanā, marinēšanā un konservēšanā, – skaidro Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis. Pēc viņa iniciatīvas radīts izglītojošs projekts “Lasi, pirms ēd”, lai mainītu sabiedrības ēšanas paradumus, dodot priekšroku gudrām pirkšanas tradīcijām, rūpīgi sekojot produktu sastāvam un izvēloties bez mākslīgiem uzlabotājiem, it īpaši bez garšas un krāsas pastiprinātājiem.

– Ražotājs katru e-vielu pievieno atļautajā daudzumā. Bet, ja produktā tādas ir 10? Un ja apēdam 10 šādus produktus? Tās summējas, tātad pieļaujamais daudzums pārsniegts desmitkārtīgi, un e-vielas uzkrājas organismā, – uzsver uzņēmuma “Milda KM” līdzīpašnieks Viesturs Kulikovskis, jo ražotājiem arī nākas mainīt savas tradīcijas un radīt produktus, kuru receptēs vairs nav e-vielu.

Reklāma
Reklāma

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova atgādina, ka Eiropas Savienībā ražotājs drīkst pievienot produktam tikai atļautās pārtikas piedevas, ko starptautiskas institūcijas atzinušas par drošām, turklāt var pievienot vairākas no tām – nepārsniedzot pieļaujamo daudzumu. Visas pārtikas piedevas ražotājam ir obligāti jānorāda marķējumā uz iepakojuma. Marķējumā pārtikas piedevām norāda funkcionālās grupas nosaukumu un pārtikas piedevas nosaukumu. Tomēr visbiežāk – tikai funkcionālās grupas nosaukumu ar E burtu un ciparu kodu.

UZZIŅA

• E-vielu uzskaitījums un apraksts atrodams kustības “Lasi, pirms ēd” mājaslapā www.lasipirmsed.lv.

• Pirmie uzņēmumi, kas iesaistījušies šajā projektā un piedāvā arvien vairāk produktu bez pārtikas piedevām, ir “Hanzas Maiznīcas”, “Milda KM”, “Tukuma Piens” un “Rīgas Dzirnavnieks”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.