Apzinātā ēšana 0


Lai gūtu enerģiju no uzņemtajām uzturvielām, būtiski ne tikai izvēlēties pareizos produktus pareizā laikā, bet arī veltīt maksimālu uzmanību tam, ko ēd, – garšai, smaržai, izskatam, konsistencei. Ēdiens var radīt burvīgas emocijas, ja pamana, cik tas skaists un kārdinošs. Svarīgi pievērst uzmanību arī šķīvja formai, krāsai, tīrībai un kārtībai uz galda un apkārtējai videi, gaismai.

Ir pierādīts: ja ēšanas laikā, piemēram, skatās televizoru vai izmanto viedtelefonu, organismam ir grūti uzņemt nepieciešamo enerģijas daudzumu.

Smadzenes izvirza prioritātes. Diemžēl telefons tām šķitīs aktuālāks nekā ēšana, tādējādi gremošanas sistēma nedarbosies pareizi.

Ar ēdienu iegūstam enerģiju, tāpēc nereti šķiet dīvaini, ka pēc ēšanas jūt it kā nogurumu, sāk vilkt uz snaudu. Tas tāpēc, ka enerģiju zaudējam, arī ēdot un pārstrādājot notiesāto, vai tādēļ, ka apēsts par daudz vai pārlieku trekns ēdiens. Gremošanas sistēmas darbība tērē aptuveni 10% organisma enerģijas.

Lai cik noguris jūties, vienmēr paturi prātā, ka mērena fiziskā aktivitāte samazina nogurumu un veicina labu pašsajūtu.

Konsultante ALISE KINDZULE, uztura speciāliste, Lido uztura skolas vadītāja

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.