Pilngraudus uz pjedestāla 0
Veselīgs līdzsvars starp visām galvenajām pārtikas grupām ilgākā laika periodā palīdz novērst nogurumu. Dienas laikā der uzņemt piecas porcijas augļu un dārzeņu, sešas porcijas graudaugu, vismaz trīs porcijas piena produktu, kā arī olbaltumvielu avotu – zivis, gaļu vai pākšaugus.
Lai nodrošinātu enerģiju visas dienas garumā, galdā jāliek pilngraudu maize, pilngraudu makaroni, griķi un brūnie rīsi, auzas vai graudu pārslas. Šie produkti, kā arī augļi un dārzeņi enerģiju paaugstina pakāpeniski, pietiek ilgākam laikam, neizraisot krasas cukura līmeņa svārstības asinīs.
Graudaugi ir galvenais enerģijas devējs. Tomēr izpētīts, ka Latvijā arvien mazāk ēd maizi un graudu izstrādājumus, vien 70% no vēlamā. Turklāt vairākums graudu produktu ir attīrīti, pārstrādāti, rafinēti. Šāds uzturs nevis uzjunda enerģiju, bet veicina nogurumu. Pilngraudu produkts atšķirībā no rafinētā, kam vairs nav graudu apvalciņa un dīgļa, spēcina ar tajos esošajiem vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.
Svarīgi!
Ikviens zina, ka enerģiju var dabūt, uzēdot šokolādi, cukurotu saldumu vai dzērienu. Taču šī enerģija nav ilgstoša. Tā gan strauji paaugstina cukura līmeni, bet tikpat spēji krītas, veicinot izsalkumu un vēl lielāku nogurumu.