Groziņi ar citronu meringu 0
(no šā daudzuma iznāk 20 groziņi)
SASTĀVDAĻAS
Groziņiem
* 125 g mīksta, istabas temperatūras sviesta
* ola
* 50 g cukura
* apmēram 180 g kviešu miltu
* mazliet sāls un cepamā pulvera
Bezē krēmam
* 200 g cukura
* 3 vidēja lieluma olu baltumi
Citronu krēmam:
* 6 olu dzeltenumi
* 100 g cukura
* 100 g citrona sulas (no 2 citroniem)
* 20 g sviesta
PAGATAVOŠANA
Gatavo groziņus. Sviestu sajauc ar olu, pievieno mazliet cukura, sāls un cepamā pulvera. Pamazām ber klāt miltus un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie pirkstiem. Iepilda groziņu metāla formiņās un cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā aptuveni 12 minūtes. Gatavus liek atdzesēties. Izņem no formiņām.
Gatavo bezē krēmu. No 100 gramiem cukura, pievienojot mazliet ūdens, katliņā vāra sīrupu, kamēr cukurs izšķīdis un temperatūra sasniegusi 121 grādu. Lai to noteiktu, sīrupa pilienu iepilina aukstā ūdenī un pēc tam paspaida pirkstos – konsistencei jābūt plastiskai, līdzīgai plastilīnam.
Vienlaikus 3 olu baltumus puto ar 100 g cukura – to dara diezgan ilgi, aptuveni 10 minūtes. Tad uzputotajos baltumos ļoti lēnām (!), pakāpeniski, nesteidzoties lej karsto sīrupu un turpina kult. Noteikti jāsaputo gana stingrā masā.
Vāra citronu krēmu. Lielākā katliņā karsē ūdeni. Mazākā katliņā vai bļodā sajauc olu dzeltenumus, cukuru un citronu sulu. Mazāko trauku liek lielākajā – ūdens peldē – un puto. Pēc tam pievieno sviestu, visu vēlreiz uzputo. Izveidojas vārītajam krēmam līdzīga, bet pufīgāka masa.
Groziņos sapilda citronu krēmu, liek atdzesēties. Pēc tam bezē krēmu ievieto konditorejas maisiņā un katram groziņam uzspiež glītu tornīti. Var ar karoti uzlikt nekārtīgu kaudzīti – arī izskatās glīti. Pasniedzot rotā ar plānām citronu mizas strēmelītēm, var uzlikt kādu ogu.
Pavāres piebilde
Šis ir klasisks franču gardums, citronu meringa kūka nobaudāma jebkurā Francijas kafejnīcā. To var padarīt latviskāku, ja pusi citrona sulas aizvieto ar rabarberu sulu. Tām ir līdzīga garša.
Groziņus var piepildīt iepriekšējā dienā pirms svētkiem un turēt ledusskapī. Lai pildījums nesaplaktu, ņem talkā tā dēvēto pavāra degli un ar liesmu mazliet pakarsē pufīgo virspusi – izveidojas stingra, karamelizēta kārtiņa. Tas piešķir arī nedaudz karamelizētu garšu. Līdzīgi var rīkoties, groziņus uz īsu brīdi ieliekot cepeškrāsnī grila režīmā, lai aprauj tikai virspusi.
36,6 °C konsultante SVETLANA RIŠKOVA, viesnīcas Tallink Hotel Rīga restorāna Elements šefpavāre