Grilēts ēdiens – veselīgs vai kaitīgs? 0
Daudzi nespēj iedomāties vasaru bez grilēšanas. Tā kā grilējot papildus neizmantojam taukus, pastāv uzskats, ka tas ir veselīgs gatavošanas veids. Tomēr pēdējā laikā gan arvien biežāk tiek minēti zinātniski pētījumi, kuros atklāts, ka grilētos produktos, it īpaši gaļā, no augstās temperatūras, liesmas un dūmiem mēdz veidoties kancerogēnas jeb vēzi izraisošas vielas.
Gatavoties laikus
“Wellslim centra” uztura speciāliste Guna Rijkure mierina, ka Latvijā grilēšanas sezona ir īsa un parasti katru nedēļu ar to nenodarbojamies, tāpēc būtisku kaitējumu veselībai nevar nodarīt. Viņas pieredze liecina, ka problēmas šādās reizēs drīzāk sagādā pārēšanās.
Kurš gan nav pārliecinājies, ka svaigā gaisā apetīte ir īpaši laba, vēl jo vairāk, ja grilētais ēdiens kārdinoši smaržo. Pēc ārstes vērojumiem, grilēšanas reizēs bieži tiek aizmirsts par gremošanas traucējumiem. Pēc pārāk bagātīgas maltītes var paaugstināties kuņģa skābes izdalīšanās un rasties dedzinoša sajūta pakrūtē. Pārēšanās, it īpaši tad, ja ēdiens ir pikants un trekns, vēl uzdzerot alkoholu, var provocēt arī aizkuņģa dziedzera un aknu problēmas vai žultsakmeņu lēkmi.
Līdzsvaram gaļu ieteicams kombinēt ar svaigiem dārzeņiem un nelietot stipro alkoholu, it īpaši, ja ir kāda hroniska slimība. Lai nepārslogotu gremošanas traktu, svarīgi ēdienu baudīt lēni un kārtīgi sakošļāt. Turklāt viesu uzņēmējiem vajadzētu gādāt ne tikai par maltīti, bet arī par aktivitātēm.
Uztura speciāliste aicina gremošanas slimniekus jau laikus gatavoties grilēšanas vakaram un neaizmirst iedzert medikamentus, lai neprovocētu slimības saasināšanos. Problēmas pēc izēšanās var rasties ikvienam, tādēļ, dodoties ilgākā izbraukumā zaļumos, vēlams ņemt līdzi aptieciņu ar aktivēto ogli, kuņģa pilieniem un gremošanu uzlabojošiem līdzekļiem.
Ja gadījies apēst par daudz, nākamajā dienā atslodzei jābauda vieglāka maltīte, piemēram, sutināti dārzeņi un gaļa vai putra nelielās porcijās. Gremošanas uzlabošanai noderēs kumelīšu, ķimeņu vai fenheļa tēja.
Piesardzības pasākumi
Lai grilēts ēdiens būtu veselīgs, svarīgi to pareizi sagatavot. Grilēšanai vajag izvēlēties kvalitatīvu, liesu gaļu, no kuras cepšanas laikā netek laukā tauki, izraisot dūmošanu un degšanu. Protams, nedrīkst aizmirst ēdienu pieskatīt, taču, ja gadījies, ka tas tomēr apdedzis, pārogļojusies kārtiņa bez žēlastības jānogriež, lai kopā ar to neapēstu vēzi izraisošas vielas.
Ātrāk izcepsies un neapdegs labi sagatavota gaļa. Guna Rijkure marinēšanai iesaka izmantot citronu, kefīru vai citus dabiskus produktus, nevis etiķi, it īpaši, ja ēdāju vidū būs bērni un veci cilvēki, jo tas kairina kuņģi un gremošanas problēmu gadījumā var izraisīt dedzināšanu.
Gatavošanas laikā nevajadzētu durstīt produktus ar dakšiņu, jo, sulai, marinādei un taukiem pilot uz oglēm vai pagalēm, radīsies kancerogēni dūmi.
Gaļu no pārogļošanās un tauku iztecēšanas sargās cepšana alumīnija folijā, taču jāielāgo, ka to nedrīkst izmantot par 200 grādiem augstākā temperatūrā. Arī puķkāpostus, papriku un citus dārzeņus vēlams gatavot folijā, jo tie labi garšos un arī pēc grilēšanas nebūs zaudējuši vērtīgos vitamīnus, antioksidantus un šķiedrvielas. Ja piedevās būs dārzeņi, mazāk apēdīsim gaļu, kurā varētu būt radušās kaitīgas vielas.
Svarīgi produktus likt uz oglēm tad, kad tās jau izdegušas un pārklājušās ar pelnu kārtiņu, jo tad tās iekšpusē kvēlo un izplata “pareizo” karstumu.
Ievērojot pareizas grilēšanas nosacījumus, iespējamais ļaunums tiks samazināts līdz minimumam.