Grilēts ēdiens kaitīgs? Vai jāatsakās no tradīcijām 0
Pēdējā laikā esmu lasījusi rakstus, ka grilēts ēdiens kaitē veselībai. Vai tiešām būtu jāatsakās no jaukās tradīcijas? EDĪTE IKŠĶILĒ
Zinātniskos pētījumos atklāts, ka grilētos produktos, it īpaši gaļā, augstas temperatūras, liesmu un dūmu dēļ mēdz veidoties kancerogēnas jeb vēzi izraisošas vielas.
Tomēr “Wellslim centra” uztura speciāliste Guna Rijkure atzīst, ka Latvijā aktīvā grilēšanas sezona ir tik īsa, ka veselībai nevar rasties būtisks kaitējums. Drīzāk šādās reizēs problēmas sagādā pārēšanās.
Lai grilēts ēdiens būtu veselīgs, tas pareizi jāsagatavo. Vispirms jāizvēlas kvalitatīva liesa gaļa, no kuras cepot netek tauki, kas izraisa dūmošanu un degšanu. Ja gadījies gaļu piededzināt, pārogļojusies kārtiņa jānogriež un jāizmet.
Gatavojot produktus nevajadzētu durstīt ar dakšiņu, jo sulai un marinādei pilot uz oglēm vai pagalēm, radīsies kancerogēni dūmi.
Gaļu no pārogļošanās un tauku iztecēšanas sargās alumīnija folija, taču to nedrīkst izmantot par +200 °C augstākā temperatūrā. Arī dārzeņus vēlams gatavot folijā – tie labi garšos, turklāt nezaudēs šķiedrvielas un vitamīnus.
[yesnopoll background=”#ff9c51″]