Grilēšanas gudrības, lai gaļa būtu gatava, sulīga un garda 3
Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Var šķist, ka uzcept gaļu uz grila ir vienkāršāk par vienkāršu. Nekā sarežģīta jau nav, tomēr dažas lietas vajadzētu ievērot.
• Gaļas marinādei nevajadzētu pievienot eļļu, jo uz atklātas uguns tā sāks kodīgi dūmot un gaļa kļūs melna. Tas pats notiks, ja cepot gaļu apslacīs ar marinādi. Šim nolūkam labāk izmantot ūdeni.
• Jāuzmanās ar etiķa izmantošanu marinādēs, jo tas sausina gaļu. Līdzīgs efekts ir pārāk lielam sāls daudzumam.
• Marinādei labāk izmantot svaigus, nevis kaltētus zaļumus, jo to garša ir bagātīgāka un intensīvāka.
• Lai grilējumu būtu vieglāk nokost, gaļa jāgriež pretēji šķiedrai. Izņēmums ir liellopu gaļa, ko var griezt arī pa šķiedrai.
• Gaļas gabaliņi uz restēm jāliek pēc iespējas ciešāk. Tad tie saglabāsies sulīgāki un ātrāk izcepsies.
• Steika gabals jāapcep ne vien no abām pusēm, bet arī no sāniem.
• Vistas fileja un zivs grilējot būs gatava jau pēc 10–15 minūtēm, cūkgaļa jācep aptuveni pusstundu.
• Vistas gaļa labi sader ar citronu, timiānu, kefīru un zaļumiem.
• Liellopu gaļai nepiestāv intensīvas marinādes, būs gana, ja to apsmērēs ar olīveļļu, kam pievienots nedaudz ķiploka, timiāna un rozmarīna.
• Cūkgaļai var izmantot teju jebkuras garšvielas, kā arī citronu.
• Zivi parasti nemarinē, cep svaigu. Kad gatava, apslaka ar citrona sulu, uzbārsta sāli, piparus un zaļumus.