Foto – Shutterstock

10 triki, lai grilēts ēdiens izdotos nevainojami gards 4

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Lasīt citas ziņas

Ar dažādām bārbekjū mērcēm, marinādēm un ierīvējamām garšvielām var viegli pagatavot interesantu ēdienu uz uguns, bet ne mazāk svarīgi ir gatavošanas apstākļi – grils, piemērotākais ogļu karstums, grilēšanas ilgums u.tml. Uzņēmuma Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa iesaka lietot gatavo marinādi, jo tad gaļu, zivis vai dārzeņus var grilēt jau pēc stundas.

Gaļu ieliek plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu patur ledusskapī. Piemēram, sauso marinādi (RUB) jeb garšvielu maisījumu pirms grilēšanas ierīvē gaļā. BBQ mērci gaļai vai zivij uzlej grilēšanas laikā vai pasniedz kā piedevu. Lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Pacietību! Ogles grilēšanai būs karstas pēc 20 minūtēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogrieziet tikai pēc grilēšanas. Sāli kaisiet, kad gaļa jau ir gatava, jo sāls mēdz sausināt gaļu,” iesaka Inga Auziņa. Viņa arī stāsta, cik ilgu laiku tur aizvērtu grila vāku, lai gaļa iegūtu patīkamu dūmu garšu.

Cik ilgi un kādā temperatūrā cept

Norādīts aptuvens grilēšanas ilgums, jo gaļas gabalu izmēri var atšķirties tāpat kā gatavotāja gaume. Vieniem patīk vairāk, citiem – mazāk apcepta gaļa.

1. Liellopa fileja 30–50 minūtes, 52–55 °C, vidēji izcepta.

2. Cūkgaļas fileja 30 minūtes, 65–70 °C.

3. Hamburgeri 2 minūtes no katras puses, 60–65 °C.

4. Jēra gaļas karbonāde 2–3 minūtes no katras puses, 60–65 °C.

5. Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde 3–4 minūtes no katras puses, 80 °C.

6. Vistas fileja 10–12 minūtes, 72 °C.

7. Vistas gaļa ar kaulu 15–20 minūtes, 82 °C.

8. Laša steiks 3–4 minūtes no katras puses, 48–52 °C.

9. Laša fileja ar ādu 12 minūtes, 48–52 °C.

10. Mencas fileja 4–6 minūtes no katras puses, 48–52 °C.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.