10 triki, lai grilēts ēdiens izdotos nevainojami gards 4
Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Ar dažādām bārbekjū mērcēm, marinādēm un ierīvējamām garšvielām var viegli pagatavot interesantu ēdienu uz uguns, bet ne mazāk svarīgi ir gatavošanas apstākļi – grils, piemērotākais ogļu karstums, grilēšanas ilgums u.tml. Uzņēmuma Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa iesaka lietot gatavo marinādi, jo tad gaļu, zivis vai dārzeņus var grilēt jau pēc stundas.
Gaļu ieliek plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu patur ledusskapī. Piemēram, sauso marinādi (RUB) jeb garšvielu maisījumu pirms grilēšanas ierīvē gaļā. BBQ mērci gaļai vai zivij uzlej grilēšanas laikā vai pasniedz kā piedevu. Lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Pacietību! Ogles grilēšanai būs karstas pēc 20 minūtēm.
“Izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogrieziet tikai pēc grilēšanas. Sāli kaisiet, kad gaļa jau ir gatava, jo sāls mēdz sausināt gaļu,” iesaka Inga Auziņa. Viņa arī stāsta, cik ilgu laiku tur aizvērtu grila vāku, lai gaļa iegūtu patīkamu dūmu garšu.
Cik ilgi un kādā temperatūrā cept
Norādīts aptuvens grilēšanas ilgums, jo gaļas gabalu izmēri var atšķirties tāpat kā gatavotāja gaume. Vieniem patīk vairāk, citiem – mazāk apcepta gaļa.
1. Liellopa fileja 30–50 minūtes, 52–55 °C, vidēji izcepta.
2. Cūkgaļas fileja 30 minūtes, 65–70 °C.
3. Hamburgeri 2 minūtes no katras puses, 60–65 °C.
4. Jēra gaļas karbonāde 2–3 minūtes no katras puses, 60–65 °C.
5. Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde 3–4 minūtes no katras puses, 80 °C.
6. Vistas fileja 10–12 minūtes, 72 °C.
7. Vistas gaļa ar kaulu 15–20 minūtes, 82 °C.
8. Laša steiks 3–4 minūtes no katras puses, 48–52 °C.
9. Laša fileja ar ādu 12 minūtes, 48–52 °C.
10. Mencas fileja 4–6 minūtes no katras puses, 48–52 °C.