Maiga un kraukšķīga garoziņa, bet vidiņš mīksts! Grilējamā siera noslēpumi dažādos ēdienos 0
Speciāli grilēšanai ražotie sieri no parastajiem atšķiras ar to, ka karsējot nekūst un nestaipās, bet veido maigu, kraukšķīgu garoziņu, vidiņu saglabājot mīkstu.
Grilējamais siers ir alternatīva grilētai gaļai vai zivīm, tas lieliski garšo ar svaigiem salātiem un dažādām mērcēm. Ir lieliska uzkoda pie alus un vīna, var izmantot karstmaizīšu cepšanai.
Ko var pagatavot
Var rīkoties vienkārši – sieru sagriezt aptuveni 1,5 cm biezās šķēlēs, likt uz sakarsēta grila restēm un apcept no abām pusēm, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Var cept uz pannas, nelietojot eļļu, vai arī uz ugunskura, izmantojot tam speciāli paredzētas restes.
Interesantu garšu var iegūt, ja siera šķēles apviļā rīvmaizes un smalki sarīvēta cietā siera maisījumā, nevis rīvmaizē. Labi garšos, ja siers tiks panēts sīki sadrupinātās kukurūzas pārslās.
Siera netrūkst
“Latvijā ir aptuveni 150 siera veidu un šķirņu, bet katrs mūsu valsts iedzīvotājs gadā patērē mazliet vairāk par 20 kilogramiem siera,” zina teikt biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. “Vairākas siera šķirnes ļaujas cepšanai, taču lielākā daļa sieru cepot krietni pakūst – izplūst, ja vien šķēles netiek vairākas reizes panētas olā un rīvmaizē, kas izveido garoziņu un satur siera masu.”
Pagājušā gada nogalē AS Jaunpils pienotava sāka ražot izteiktu cepamsieru jeb sieru cepšanai. Uzņēmums ar to ir trāpījis desmitniekā, uzskata Vanda Davidanova. “Tas ir svaigais siers, kas ražots no govs piena. Balts, mazliet sāļš, bagāts ar kalciju, lielisks proteīna avots.”
Šo sieru var cept un grilēt, taču var arī necept – ēst svaigu. “Cepamsiera šķēlēm jābūt aptuveni 8 milimetrus biezām. Tās jāliek uz sausas pannas (nekādu taukvielu!) un no abām pusēm jāapcep, lai veidojas viegls brūnums. Uz cepamsieru attiecas fakts, ka tas sader gandrīz ar jebkuru papildinājumu.”
Grilējamo sieru var integrēt dažādos ēdienos.
• Lai pagatavotu salātus, vajag 1 paciņu grilsiera, 70 g rukolas, saišķīti bazilika, 2 greipfrūtus, 200 g tomātu, pāris sauju grauzdētu ķirbja sēklu, 30 ml olīveļļas, 1 tējkaroti medus. Sieru sagriež šķēlēs un no abām pusēm grilē. No greipfrūtiem izgriež filejas, sulu atstāj mērcei – to pagatavo, greipfrūtu sulu sajaucot ar olīveļļu un medu. Mērci iecilā salātos. Tos pasniedz ar grilēto sieru, uzbārsta ķirbja sēklas.
• Nedaudz variējot ar ēdiena sastāvdaļām, iespējams pagatavot citus salātus. Tiem vajadzēs 500 g grilsiera, 300 g zemeņu, svaigo salātu maisījumu, pusi svaigā gurķa un pusi sarkanā sīpola. Sieru sagriež šķēlēs un grilē no abām pusēm. Salātiem zemenes sajauc ar salātlapām, pievieno gurķa šķēlītes un sīpola pusgredzenus. Mērcei balzametiķi sajauc ar medu un olīveļļu. Sieru siltu liek uz salātiem un pārlej ar mērci.
Siers dažādos ēdienos
Receptes iesaka Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice.
Cepamsiers ar dārzeņiem un biezpienu
Apcep divas cepamsiera šķēles. Starp tām kārto grilētu tomātu pusītes. Tad uz otras cepamsiera šķēles liek biezpienu un plānas gurķa ripiņas, uzbārsta zaļumus. Rotā ar ogām.
Ar saldo biezpienu
Apceptu siera šķēli liek uz šķīvja un papildina ar saldā biezpiena piciņām, aveņu mērci. Rotā ar dzērvenēm.
Ar siera bumbām un rudzu maizi
Apceptu siera šķēli pārgriež uz pusēm. Papriku sagriež šķēlēs un viegli grilē. Kārto uz šķīvja. Pievieno Jaunpils svaigā siera bumbas. Var papildināt ar balzametiķa mērcīti un zaļumiem.
Ar grilētu papriku
Gar apceptas siera šķēles sāniem kārto grilētu papriku, biezpiena piciņas, siera bumbiņas un dzērvenes. Rotā ar zaļumiem un gurķa šķēlītēm.