Griķu risoto ar vasaras dārzeņiem un pākšaugiem 4
Autors: Gunta Lūse, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
* 200 g griķu
* 4 kukurūzas cāļa krūtiņas (var ņemt arī vistas filejas)
* 2 šalotes sīpoli (der arī parastie)
* 300 g Rasas krēmsiera (var citu krēmsieru)
* 500 g dažādu dārzeņu – sviesta pupiņas, burkāni, dzeltenie cukīni, cukurzirņi
* divas krūzes vistas buljona
* pāris zariņu svaiga timiāna un rozmarīna
* maurlociņi pārkaisīšanai
* olīveļļa
* sāls un pipari
* sviests apcepšanai
Pagatavošana.
Pannā ielej nedaudz eļļas, ieber sagrieztus sīpolus, timiānu un rozmarīnu, visu pasautē. Pievieno griķus, tos apcep, izkarsē. Pēc tam pannas saturam pielej buljonu, lai nedaudz pārklātu griķus. Visu sautē, kamēr griķi ir vidējā gatavībā, gandrīz mīksti. Tad pievieno krēmsieru un vēl brīdi pakarsē.
Cāļa gabalus apbārsta ar sāli un pipariem, apslaka ar olīveļļu un apcep, aprauj uz grilpannas. Pēc tam uz 10 minūtēm liek cepeškrāsnī – gaļa ir gatava, bet vēl saglabā sulīgumu, nekļūst sausa.
Dārzeņus notīra, sagriež. Pannā izkausē sviestu, ieber garšaugus, visus dārzeņus un izkarsē. Jaunie dārzenīši ātri top gatavi, tos nevajag pārsautēt.
Šķīvī liek griķus, virsū dārzeņus un putna gaļu, uzbārsta maurlociņus. Ja vēlas, apceptos dārzeņus var iejaukt gatavajos griķos un pasniegt šādi.
Pavāra piebilde
Griķus parasti vāra, bet šādi gatavotie ir daudz garšīgāki, turklāt pievienotais krēmsiers padara tos krēmīgus un sātīgus, nav nepieciešama mērce. Garšo pat tiem, kuriem griķi neiet pie dūšas.
Risoto pagatavošanai var izmantot miežu putraimus vai pērļu grūbas. Parastās grūbas gan nakti jāmērcē aukstā ūdenī un tikai tad jāvāra. Arī bulgurs ir visai ciets putraims, jāvāra aptuveni 20 minūtes.