Griķos vairāk kaloriju nekā kartupeļos, kurus labāk izvēlēties? Atbild uztura speciāliste Alise Kindzule 1
“Atradu interesantu faktu, ka griķos ir vairāk kaloriju nekā kartupeļos. Tomēr esmu novērojusi, ka periodā, kad vairāk izvēlos griķus, svars turas vai krītas, bet “kartupeļu periodā” (es, protams, nerunāju par ceptiem kartupeļiem!) ir tāda pilnuma sajūta un svars var pat nākt klāt. Ar ko tas skaidrojams?” Tādu jautājumu uztura speciālistei iesūtījusi lasītāja Zanda.
Tā patiešām arī ir, griķu enerģētiskā vērtība (kaloriju skaits) patiešām ir lielāka. Un tā matemātika arī ir gaužām viegla, lai zaudētu svaru, mums ir jāuzņem mazāk kalorijas, nekā ikdienā patērējam.
Kartupeļi (vārīti vai cepeškrāsnī cepti) ir ļoti pateicīgs produkts, jo tas satur zemu kaloriju daudzumu, nesatur taukus, turklāt, tam piemīt pats lielākais sāta sajūtas indekss.
Tas nozīmē, ka, ēdot kartupeļus, izjūtam vislielāko sāta sajūtu. Tas varētu izskaidrot pilnuma sajūtu.
Šeit, protams, jāņem vērā arī kartupeļu pasniegšanas veids, jo kartupeļu enerģētisko vērtību (kalorijas un tauki) bieži vien izbojā tieši mērces, kas tiek pasniegtas pie kartupeļiem.
Kartupeļi noteikti ir labs produkts, ko ir vērts iekļaut savā ēdienkartē.
Tomēr ēdienkarti ik dienu iesaku mainīt, piedomājot par to, lai ēdienkartē iekļaujam arī griķus, rīsus, makaronus (pilngraudu), bulguru, kuskusu, kvinoju, grūbas un citus graudaugus.