Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Publicitātes foto

Griķi izsmalcinātos ēdienos: 4 burvīgas receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Vārīti griķi ar skābo krējumu vai maltas gaļas mērci ir klasika. Kopš piedāvājumā ir zaļie griķi, griķu milti un griķu makaroni, iespējams pagatavot daudzveidīgākas un gardākas maltītes.

Griķi ir ļoti vērtīgs uztura produkts – tie satur olbaltumvielas, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no kviešu olbaltumvielām. Griķos ir maz cietes, toties augsts nepiesātināto taukskābju saturs, liels daudzums B grupas vitamīnu, tie satur dzelzi vairāk nekā graudaugi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arvien populārāki kļūst nekarsētie jeb zaļie griķi, kuriem ir citāds lobīšanas princips. Veikalos nopērkamos brūni grauzdētos griķus loba ar tvaiku, bet zaļos griķus pēc nokulšanas termiski neapstrādā. Izkaltētiem graudiem tikai mehāniski noloba miziņu. Tādējādi iegūst zaļos griķus, ko izmanto pārtikas produktu ražošanā.

Vistas buljonzupa ar griķu makaroniem

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• 1 l vistas gaļas buljona

• 150 g vistas šķiņķu

• 400 g kokospiena

• 100 g griķu makaronu

• 100 g siera Grande Duro

• 150 g dzelteno burkānu

• 100 g spinātu

• 40 g šalotes sīpolu

• 20 g kinzas

• puscitrons

• 40 g olīveļļas

• 40 g taizemiešu pastas Tom Yum

• sāls

Recepte:

Šalotes sīpolus sakapā un cep olīveļļā zeltainus. Vistu šķiņķiem novelk ādu, atdala no kaula, sagriež strēmelēs, pievieno sīpoliem. Burkānus nomizo, sagriež salmiņos, pievieno katlā. Visu apcep, pielej vistas buljonu un vāra 10 minūtes. Tad pievieno griķu makaronus, pastu Tom Yum, citrona sulu, sagrieztus spinātus, kokospienu un vāra 5 minūtes.

Pasniedzot zupu, pievieno sakapātu kinzu un strēmelēs sagrieztu sieru.

Griķu miltu un biezpiena plācenīši

Publicitātes foto

Pankūkām:

• 250 g griķu miltu

• 100 g kviešu miltu

• 1 kg biezpiena

• 6 olas

• 300 g cukura

• 5 g vaniļas cukura

• 3 g cepampulvera

• 1 apelsīna un 1 citrona miziņa

• sviests cepšanai

Marmelādei:

• 500 g ābolu

• 500 g bumbieru

• 2 apelsīni

• 200 g brūnā cukura

Pagatavošana:

Ābolus un bumbierus nomizo, sagriež kubiņos, pievieno cukuru, apelsīnu sulu un sautē, kamēr šķidrums iztvaiko.

Liek bļodā biezpienu, pievieno pārējās sastāvdaļas. Veido plācenīšus un cep uz vidējas uguns no abām pusēm brūnus.

Plācenīšus pasniedz ar marmelādi un putukrējumu (var ēst arī ar skābo krējumu).

Zaļo griķu risoto

Publicitātes foto

Risoto:

• 300 g zaļo griķu

• 150 g austersēņu

• 100 g šampinjonu

• 10 saulē kaltētu tomātu

• 200 g krēmsiera

• siers Sole Grosso

• 1 l vistas buljona

• 100 g šalotes sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 50 g olīveļļas

• puscitrons

• 30 g pētersīļu

• sāls, pipari

Ziedkāpostu drupačām:

• 250 g ziedkāposta

• 50 g sviesta

• 30 g olīveļļas

• 100 g panko rīvmaizes

• apelsīnu pipari

• sāls

Marinētai vistas gaļai:

• 500 g atkaulotu vistas šķiņķu

• 100 g žāvētu aprikožu

• 70 g sojas mērces

• 50 g saldās čili mērces

• 2 ēdamkarotes medus

• 1 apelsīna sula

• 70 g olīveļļas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavo marinādi vistas gaļai – visas marinādes sastāvdaļas sablendē, pārlej vistas šķiņķiem un marinē 2 stundas. Pēc tam gaļu apcep uz pannas, tad krāsnī turpina cept 180 °C 10 minūtes.

Ķiplokus un sīpolus sagriež mazos kubiņos, liek katlā un cep zeltainus. Pieliek sagrieztas sēnes un apcep, tad pieber griķus, pakāpeniski pielej buljonu un vāra, līdz griķi gatavi. Pievieno sāli, piparus, citrona sulu, iemaisa krēmsieru un pētersīļus. Dekorēšanai uzliek siera Sole Grosso strēmeles.

Reklāma
Reklāma

Ziedkāpostus sarīvē uz rupjas rīves, apcep olīveļļā brūnus, pievieno sviestu, rīvmaizi un garšvielas.

Lapu salāti ar kūpināto sieru

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• lapu salāti

• ķirštomāti

• Jaunpils kūpinātais siers Guni

• dažas salami šķēlītes

• diedzēti griķi

• pūdercukurs

• sāls, pipari

Tomātu–mango marmelādei:

• 600 g tomātu

• 1 mango

• 100 g brūnā cukura

• ¼ čili

• 50 g gaišā balzametiķa

• 100 g šalotes sīpolu

• 1 apelsīns

• 40 g olīveļļas

• sāls

Bazilika mērcei:

• 100 g bazilika

• 100 g olīveļļas

• 1 tējkarote graudu sinepju

• 50 g sarīvēta Smiltenes siera

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Šalotes sīpolus sagriež kubiņos un cep olīveļļā zeltainus. Pievieno kubiņos sagrieztu mango un sautē 5 minūtes. Tomātiem novelk miziņu, atdala mīkstumu, stingro daļu sagriež kubiņos, pievieno katlā, visu sautē vēl 2 minūtes. Pievieno brūno cukuru, čili, apelsīna mizu un sulu, gaišo balzametiķi un sautē, līdz šķidrums iztvaikojis.

Lai pagatavotu bazilika mērci, visas sastāvdaļas sablendē.

Salami plāni sagriež un apcep olīveļļā, nosusina uz papīra dvieļa un sakapā ar nazi.

Ķirštomātus pārgriež uz pusēm, liek uz plāts, uzkaisa sāli, piparus, pūdercukuru un cep 120 °C 40 minūtes.

Uz šķīvja liek salātu lapas, kubiņos sagrieztu kūpināto sieru Guni, tomātu marmelādi, tomātus, uzlej mērci, uzkaisa salami drupačas un diedzētus griķus.

  • Raksts tapis sadarbībā ar biedrību “Siera klubs”.
  • Ēdienu gatavojis restorāna “Vēl vairāk saules” šefpavārs Tomass Godiņš.
  • Izmantoti z/s Liepkalns zaļie griķi, diedzēti griķi, griķu milti un griķu makaroni.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.