Foto-Shutterstock

Gribu notievēt, bet zīdu bērniņu… Ieteikumi no uztura speciālistes 0

Lasītāja Alla jautā uztura speciālistei Lindai Federai: “Sveiki! Man ir 32.gadi un man ir liekais svars. Augums 164cm un svars 110kg. Pusgadu atpakaļ piedzima bērniņš. Baroju ar krūti. Liekā svara problēmas bija arī iepriekš. Man ir hipertensija. Cik maksimāli ātri varu zaudēt svaru? Un vai šāda jautājumā man varētu palīdzēt dietologs? Vai arī pilnīgi pietiek ar kādu diētu no interneta? Un vai ir kādi uztura plāni barojošām māmiņām? Jautāju, jo tiklīdz ierobežoju sevi ēšanā, tā uz nervu pamata sāk samazināties piens.”

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
Lasīt citas ziņas

Atbild uztura speciāliste Linda Federa: “Labdien, Alla. Paldies par jautājumu. Ķermeņa masas indekss ir galvenais, pēc kā var noteikt cilvēka svara atbilstību normai. Jūsu gadījumā šis indekss ir 40,9, bet ideālā gadījumā tam būtu jābūt 20-25, kas atbilst 54-67 kg ķermeņa masai. Jūsu gadījumā mēs runājam par liekiem vismaz 40kg, kas ir traktējama kā smaga aptaukošanās. Svara zaudēšanai ieteiktu jums sākt ar mazumiņu, piemēram, lietot uzturā pēc iespējas mazāk saldumus un atteikties no saldinātiem dzērieniem. Šādām mazām korekcijām uztura plānā nevajadzētu radīt lielu diskomfortu un iespaidot jūsu pašsajūtu. Plašākā mērā šai problēmai ieteiktu nodoties pēc bērniņa zīdīšanas beigām un darīt to speciālista uzraudzībā, lai netiktu radīti bojājumi citās orgānu sistēmās.

Neesat minējusi, cik augsts tieši ir jūsu asinsspiediens. Par to noteikti būtu jāinformē arī savs ģimenes ārsts, lai varētu novērtēt medikamentu nepieciešamību tā kontrolē. Hipertensijas iemesls ir nātrija aizture organismā, tāpēc vissvarīgākais hipertensijas pacientu diētā ir vārāmā sāls ierobežošana uzturā. Būtu ieteicams pēc iespējas mazāk uzturā lietot gatavos produktus, kur visbiežāk ir ļoti augsts vārāmā sāls daudzums. Bet pats svarīgākais, ko varat darīt, ir nepievienot papildus sāli, gatavojot ēdienu. To lieliski var aizvietot ar citām garšvielām, tādā veidā atklājot arī jaunas garšās nianses.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdz 20. oktobrim varat uzdot jautājumu uztura speciālistei Lindai Federai šeit.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.