Pipari.
Pipari.
Foto: Pexels.com

Gribas baudīt eksotiskas garšas? Dariet to! 0

Autore: Antra Krastiņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Turpinām iepazīt garšvielas – kā kura no tām ietekmē cilvēka veselību. Protams, organismam neko nevajag uzspiest ar varu, jo tas ir ļoti gudrs, pats pasaka priekšā, kā tam trūkst, ar kādu produktu vajadzīgo uzņemt, – katrs taču reiz piedzīvojis brīdi, kad organisms pieprasa apēst ko tādu, pret ko līdz šim esat izturējies ar noliegumu.

Ja organisms pēkšņi pieprasa izbaudīt asus ēdienus, eksotiskākas garšas, šo gribu nevajag apslāpēt. Tikai, īpaši tas attiecas uz asajiem pipariem (tos ierasts saukt par čili), kamēr vēl nezināt savu devu, tikmēr uzmanīgi – neaizraujieties ar tiem par daudz!

Ellīgi dedzinoši un ellīgi labi

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielākās daļas piparu dzimtene ir Latīņamerika. Uz Eiropu tie atceļojuši, pateicoties Kristofera Kolumba ārstam – viņš no Jaunās pasaules atvedis čili sēklas. Vēlāk portugāļu tirgotāji tos izplatījuši uz Āzijas zemēm. Mūsdienās vislielākā čili ražotāja un eksportētāja ir Indija, pasaulē kopumā esot 200 dažādu šķirņu pipari.

Kas piparus dara asus

Piparus asus dara tajos esošā viela kapsaicīns, un tās daudzumu piparos mēra pēc Skovila skalas. (1912. gadā ASV farmaceits Vilburs Skovils izveidoja čili asuma mērvienību Scoville Heat Units). Skaitlis apzīmē, cik reižu pipara ekstrakts jāatšķaida ar cukurūdeni, līdz kapsaicīnu vairs nevar sagaršot.

Red Savina Habanero
Foto: SHUTTERSTOCK

Tā pasaulē asāko piparu saraksta 10. vietu ieņem Red Savina Habanero, kurš pēc Skovila skalas saņēmis 500 000 SHU.

Carolina Reaper
Foto: SHUTTERSTOCK

Savukārt 1. vietā kā visasākais pipars pasaulē ar 2 200 000 SHU gozējas Carolina Reaper. Tam arī ierādīta vieta Ginesa rekordu grāmatā.

Kas vērtīgs piparos…

• Tik daudz antioksidantu (A, E un C vitamīns, selēns, cinks, varš, magnijs, likopēns) kā čili piparā neatrast nevienā citā produktā. Tie ne tikai cīnās pret brīvajiem radikāļiem, bet arī uzlabo imunitāti, mazina vēža un dažādu infekciju attīstības risku.

Čili ir izcils palīgs gripas un saaukstēšanās slimību apkarošanā – vienā piparā ir 16 mg C vitamīna.

• Čili piparos esošais C vit­amīns ne tikai stiprina imūnsistēmu – tas nepieciešams arī kolagēna sintēzei, kas veido locītavu virsmu jeb skrimļšus, un ir arī cīpslu svarīga sastāvdaļa.

• Čili pipari satur arī B2 un B3 vitamīnu. Pēdējais ir atbildīgs par veselīga holesterīna līmeņa uzturēšanu.

…un ko tie dod

• Sarkanie pipari samazina cukura līmeni asinīs, tātad samazina risku saslimt ar diabētu un uzlabo to cilvēku veselības stāvokli, kuri ar šo slimību jau saslimuši.

• Pateicoties kapsaicīnam, čili pipari mazina migrēnu un galvassāpes, locītavu sāpes.

Reklāma
Reklāma

• Čili pipari ir izcili palīgi cīņā ar sēnīšu infekcijām.

• Piparoti ēdieni sadedzina liekās kalorijas – lietojot tādus uzturā, ir vieglāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Turklāt nedraud pārēšanās, jo tie ātri rada sāta sajūtu.

• Čili pipari ir lielisks dabisks līdzeklis sirds un asinsvadu sistēmas veselības uzturēšanai, jo tajos ir daudz kālija. Turklāt kālijs palīdzēt atslābināt asinsvadus, kas ievērojami atvieglo asinsriti.

• Čili ne tikai palīdz uzturēt sirds veselību – pateicoties to sastāvā esošajai folijskābei, čili veicina arī sarkano asinsšūnu veidošanās procesu. Folijskābei ir svarīga loma smadzeņu šūnu veselības uzturēšanā.

• Čili pipari uzlabo kognitīvās spējas, jo ir bagāti ar dzelzi.

• Čili piparos ir A vitamīns, tāpēc tie var palīdzēt uzlabot redzi. A vitamīns nepieciešams normālai acs tīklenes funkcionēšanai – tas īpaši jāņem vērā to profesiju pārstāvjiem, kuriem redze ir ļoti noslogota (autovadītājiem, pie datora strādājošajiem).

Nažagals piparu sakārto organismu

Foto: SHUTTERSTOCK

Kajennas piparu (Capsicum annuum) nosaukums cēlies no Franču Gviānas pilsētas Kajennas. Tie satur C vitamīnu, B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi, fosforu, 1,5% ēterisko eļļu, karotinoīdus. Kādā 1933. gadā izdotā pavārgrāmatā rakstīts: “Vienu nažagalu Kajennas piparu ieber vienā glāzē karsta ūdens. Rītos, tukšā dūšā iedzerts, tas ne tikai sasilda, bet sakārto visu orgānu darbību.”

Kajennas piparus izmanto saaukstēšanās slimību profilaksei un ārstēšanai, gremošanas funkciju uzlabošanai, pie diabēta, paģirām, astmas, plikpaurības, potences paaugstināšanai vīriešiem, vitiligo un citām ādas slimībām. Ziedēs un plāksteros – artrīta, radikulīta, reimatisma, osteohondrozes gadījumā. Regulāra Kajennas piparu lietošana uzturā mazina trombu veidošanās risku, samazina holesterīna līmeni, nostiprina sirds un asinsvadu veselību.

• Ja iekaisusi sejas āda, ir pūtītes, Kajennas piparus var iejaukt sejas maskā. Tie arī mazinās rētas un pigmentācijas plankumus, aizvilks grumbas, jo pipari stimulē asinsriti.

• Sajaukti ar olīveļļu, Kajennas pipari ir lieliska matu maska – stiprina matu saknes, piešķir tiem spīdumu.

No tautas dziedniecības ieteikumu un recepšu pūra

• Čili piparu uzlējums nostiprina matu saknes un paātrina matu augšanu. Ņem 5 asos piparus (derēs gan svaigi, gan kaltēti), smalki sagriež un ieber stikla pudelē. Pārlej ar 250 ml degvīna, aizkorķē, noliek uz 1,5–2 nedēļām tumšā vietā nostāvēties. Pirms lietošanas izkāš.

• Sarkano aso piparu uzlējumu lieto ierīvēšanai radikulīta, lumboišialoģijas, neiralģijas, miozīta gadījumā. Uzlējuma pagatavošana:

1) 25 g maltu aso piparu ieber stikla traukā, pārlej ar 200 ml degvīna, aizvāko. Atstāj ievilkties 2 nedēļas, ik pa laikam sakratot.

2) Trīs svaigus čili ieliek stikla traukā, pārlej ar 150 g degvīna, noliek tumšā vietā 2 nedēļas ievilkties. Ik pa laikam sakrata.

Šādi pagatavotus uzlējumus var lietot arī iekšķīgi – ēstgribas rosināšanai.

• Pie mugurkaula sāpēm 10 čili piparus aplej ar 100 ml spirta, uz 14 dienām noliek tumšā vietā ievilkties. Ar izvilkumu iesmērē sāpošās vietas, pēc tam tās iemasē ar baltegles ēterisko eļļu.

• Pie kaulu un locītavu sāpēm lieliski palīdz čili un kanēļa uzlējums: 200 g Ceilonas kanēļa standziņu un 4–5 čili piparus ieliek burkā, pievieno 15–20 ml cukura sīrupa, pārlej ar 1,9 l degvīna. Aizvāko un tumšā vietā notur 2–3 nedēļas. Ar uzlējumu ierīvē sāpošās vietas. To var lietot arī iekšķīgi – pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā.

• Pie osteohondrozes ņem 2–3 pulverī sasmalcinātus čili piparus, 250 g medicīniskās žults, 160 ml kamparspirta. Visu sajauc, ielej tumšā stikla pudelē, 7 dienas nostādina. Gatavo šķidrumu glabā tumšā vietā, pirms lietošanas saskalo. Osteohondrozes saasinājuma gadījumā vakaros uz slimās vietas liek kompresi – šķidrumā samitrināto aplikatoru pārklāj ar polietilēna plēvi, pārliek vates kārtu un apklāj ar vilnas lakatu. Tur no 2 līdz pat 6 stundām.

• Pie neiralģijas un reimatisma sāpēm samaļ 25 g aso piparu, aplej ar 100 ml degvīna, atstāj ievilkties 5 diennaktis, ik pa laikam sakratot. Tad izkāš. Uzlējumu sajauc ar 200 ml augu eļļas un lieto sāpošo vietu ierīvēšanai.

• Tirpstošas rokas, pirkstus ierīvē ar uzlējumu, ko pagatavo, kubiciņos sagrieztus sālītus gurķus un 3 sasmalcinātus čili piparus pārlejot ar degvīnu. Nedēļu notur tumšā vietā, izkāš.

Ievēro!

• Ja iespējams, izvēlieties veselus, nevis paciņās fasētus maltus čili piparus, jo tiem tiek pievienotas speciālas vielas, lai pulveris ilgāk saglabātos svaigs.

• Jo lielāks čili pipars, jo tas maigāks. 80% kapsaicīna satur piparu sēklas un membrāna.

• Svaigs čili ne vienmēr ir asāks par kaltētu.

• Agrāk uzskatīja, ka asi ēdieni izraisa kuņģa čūlu. Mūsdienās valda gluži pretējs uzskats – asos ēdienus iesaka ēst, lai uzlabotu iekaisušas kuņģa gļotādas stāvokli. Kapsaicīns, kas pipariem piešķir asumu, palīdz novērst arī grēmas un atvilni.

Interesanti

• Senie acteki uzskatījuši, ka čili pipariem piemīt dzimumdziņu veicinošas īpašības.

• Dažās Āzijas valstīs, lai pasargātu augus no ziloņiem, tos apsmidzina ar čili piparus saturošu šķidrumu.

• Japāņu samuraji, lai mazinātu bailes un justos neuzveicami, pirms kaujām īpašā rituālā ēda čili piparus. Līdzīgi rīkojas arī tie, kas nodarbojas ar karatē.

Krustnagliņas gan dziedina, gan aizbaida odus

Foto: SHUTTERSTOCK

Krustnagliņas iegūst no īstā nagliņkoka (Syzygium aromaticum) – mūžzaļa miršu dzimtas koka vai krūma. Kā ārstniecības līdzeklis tās Ķīnā, Indijā, Indonēzijā izmantotas jau ilgi pirms mūsu ēras.

Lai noteiktu krustnagliņu kvalitāti, tās strauji iemet ūdenī. Sausa, kvalitatīva krustnagliņa nogrims vai peldēs vertikāli ar ziedkopu uz augšu. Ja krustnagliņa peld horizontāli, tajā praktiski vairs nav ārstniecisko vielu.

Krustnagliņu košļāšana

• Pret cērmēm – dažas dienas 30 minūtes pirms katras ēdienreizes pakošļā pāris krustnagliņu.

• Krustnagliņu košļāšana novērš nepatīkamu elpu, palīdz stomatīta, parodontozes, smaganu iekaisuma gadījumā.

• Lai uzlabotu gremošanas sistēmu un kuņģa darbību, 15 minūtes pirms ēšanas sakošļā divas krustnagliņas kopā ar tējkaroti medus.

• Krustnagliņu košļāšana paaugstina asinsspiedienu.

Ārīgai lietošanai

Pagatavo uzlējumu: glāzē ar verdošu ūdeni ieber 10 krustnagliņas, ļauj ievilkties 10 mi-nūtes. Nav jānolej!

Lieto:

• brūcēm, lai tās labāk sadzītu,

• kāju mitrināšanai – lai nesvīst,

• pie ādas kaitēm: pinnēm, augoņiem, miežgrauda, zvīņ­ēdes, iekaisumiem,

• jebkuru ķermeņa sāpju mazināšanai (arī pret neiralģijām un reimatismu) sāpošās vietas ierīvē pēc iespējas biežāk vai uzliek kompresi,

• pie galvassāpēm, matu sakņu stiprināšanai (ar uzlējumu samitrina galvas ādu),

• asinsrites uzlabošanai, limfātiskās sistēmas darbības veicināšanai, svara normalizēšanai ar uzlējumu mitrina ādu krūšu apvidū: ap saules pinumu, abos cirkšņos, roku locītavās,

• pie acu iekaisumiem liek kompreses uz acu plakstiņiem (aizvērtiem).

Lai minētās kaites ātrāk izdziedinātu, krustnagliņu uzlējumu lieto arī iekšķīgi. Tā pagatavošanai gan pietiks ar 2–3 krustnagliņām uz glāzi ūdens.

Uzlējumu lieto arī telpu enerģētiskai attīrīšanai, to izsmidzinot telpā.

No tautas dziedniecības ieteikumu un recepšu pūra

Krustnagliņu ēteriskā eļļa ir dabīgs līdzeklis pret zobu sāpēm. Tās aktīvā sastāvdaļa ir eigenols, kam piemīt spēcīga antibakteriāla, pretiekaisuma un anestezējoša iedarbība. Krustnagliņu sakošļā, ar mēli novirza uz sāpošā zoba vai tuvu tam. Eļļas dziedinošā, anestezējošā iedarbība ilgs 3–5 stundas.

• Krustnagliņas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju un veicina peristaltiku. Tās lieto arī kā pretparazītu līdzekli.

• Krustnagliņas augstā koncentrācijā satur polifenolus – aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību. Līdz ar to tās ir nenovērtējams organisma palīgs cīņā pret oksidatīvo stresu, audzējiem, autoimūnām un virkni citām slimībām.

• Pret klepu un bronhītu palīdz pustējkarote krustnagliņu pulvera ar medu.

• Lai mazinātu grūtsirdību, tējkaroti krustnagliņu aplej ar glāzi ūdens, vāra 5 minūtes. Šo tēju var lietot arī pret ādas slimībām, pūtītēm, impotenci un pat hronisku muguras un locītavu sāpju mazināšanai. Profilaktiski krustnagliņu tēju lieto dažādu slimību novēršanai.

• Deniņu ierīvēšana ar krustnagliņu ēterisko eļļu mazina satraukuma izraisītas galvassāpes.

• Pie hipertonijas 40 krustnagliņas aplej ar 4 glāzēm auksta ūdens, uz mazas uguns vāra, līdz palikusi puse šķidruma. Novārījumu lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā – no rīta tukšā dūšā, pēc tam 2 reizes pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss ir ilgs – 1–2 gadi, toties asinsspiediens normalizēsies uz ilgu laiku.

• Karstvīns, uzliets un noturēts uz krustnagliņām, palīdz pasargāties no dažādām slimībām.

• Krustnagliņu smarža atbaida odus un kodes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.