Vāc izmantotās pārtikas eļļas 6
SIA “Moss & Moss” izmantotās pārtikas eļļas vāc jau astoņus, bet pārtikas atkritumus trīs gadus. Uzņēmums eļļu attīra un eksportē, to tālāk izmanto biodegvielas ražošanai. Citus pārtikas atkritumus pēc karsēšanas piegādā biogāzes stacijām.
Izlietotās pārtikas eļļas nedrīkst liet kopējā sadzīves atkritumu konteinerā tāpēc, ka tā padara neizmantojamas pārstrādei citas atkritumu frakcijas. Eļļu nedrīkst liet arī kanalizācijas sistēmā, tāpēc pārtikas eļļu lietotājiem ir jāparūpējas par utilizēšanu. Ar to nodarbojas specializēti uzņēmumi.
SIA “Moss & Moss” ir saņēmis atļauju B kategorijas piesārņojošām darbībām. Uzņēmums apkalpo vairākus simtus klientu visā Latvijā un saskaņā ar noslēgto līgumu pēc grafika ik mēnesi vāc vairākus desmitus tonnu cepšanai izmantoto tauku un eļļu, ko attīra un tālāk pārdod tieši biodegvielas ražotājiem vairākās Rietumeiropas valstīs. “Moss & Moss” īpašnieks Jānis Moss teic, ka attīrītās eļļas Latvijā pārdot nav izdevīgi, citās valstīs par tām maksā vairāk. Savukārt pārējos pārtikas atkritumus uzkrāj saldētavā, karsē un pārdod biogāzes ražošanas stacijām vai arī ved noglabāšanai atkritumu poligonā Getliņos. Piemēram, nesen kāds Rīgas ātrās ēdināšanas uzņēmums bija iepircis pārāk daudz vistu, kas bija jāutilizē.
Latvijas tirgū izmantotās eļļas aktīvi vāc arī vairāki Lietuvas uzņēmumi, kas tās ved uz Lietuvu, pārstrādā un eksportē. Vienotajā ES tirgū lietuviešiem pietiek ar reģistrēšanos savas valsts PVD.
SIA “Moss & Moss” kā pārtikas apritē iesaistīta uzņēmuma darbību uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests.
“Moss & Moss” īpašnieks Jānis Moss teic, ka lielāks eļļu patēriņš ir tūrisma sezonas laikā vasarā, kad arī vairāk darba ir viņa darbiniekiem. Tauku vākšanai izmanto īpašus tauku ķērājus, ko ēdinātāja virtuvē ievieto kastē, kur nonāk no izlietnes izvadītais ūdens. J. Moss atzīst – izlietoto eļļu vākšanas tirgū darbojas arī uzņēmumi, kas nav reģistrējušies PVD. Viņš ir drošs, ka tādu uzņēmumu, kas izmantoto eļļu lej kanalizācijas sistēmā vai grāvī, tikpat kā nav.
IETEIKUMI
Kā samazināt pārtikas atkritumus
Plānojiet savus iepirkumus
Piefiksējiet izlietošanas datumu uz iepakojuma
Pārlūkojiet savu budžetu – izmest pārtiku nozīmē izmest naudu
Turiet atbilstošu ledusskapja temperatūru (~4 oC)
Glabājiet pārtiku atbilstoši prasībām
Samainiet produktu vietu ledusskapī – produktus ar īsāku glabāšanas laiku novietojiet priekšplānā
Pasniedziet nelielus ēdienu daudzumus
Izmantojiet iepriekšējās dienas pārpalikumu cita ēdiena gatavošanai
Maizi sasaldējiet
Izmantojiet ēdiena atliekas komposta sagatavošanai