Pārtikas atkritumu vākšana kafejnīcā “Tu – re kā”. To veic SIA “Moss & Moss” darbinieki.
Pārtikas atkritumu vākšana kafejnīcā “Tu – re kā”. To veic SIA “Moss & Moss” darbinieki.
Foto – Karīna Miezāja

Vāc izmantotās pārtikas eļļas 6

SIA “Moss & Moss” izmantotās pārtikas eļļas vāc jau astoņus, bet pārtikas atkritumus trīs gadus. Uzņēmums eļļu attīra un eksportē, to tālāk izmanto biodegvielas ražošanai. Citus pārtikas atkritumus pēc karsēšanas piegādā biogāzes stacijām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Izlietotās pārtikas eļļas nedrīkst liet kopējā sadzīves atkritumu konteinerā tāpēc, ka tā padara neizmantojamas pārstrādei citas atkritumu frakcijas. Eļļu nedrīkst liet arī kanalizācijas sistēmā, tāpēc pārtikas eļļu lietotājiem ir jāparūpējas par utilizēšanu. Ar to nodarbojas specializēti uzņēmumi.

SIA “Moss & Moss” ir saņēmis atļauju B kategorijas piesārņojošām darbībām. Uzņēmums apkalpo vairākus simtus klientu visā Latvijā un saskaņā ar noslēgto līgumu pēc grafika ik mēnesi vāc vairākus desmitus tonnu cepšanai izmantoto tauku un eļļu, ko attīra un tālāk pārdod tieši biodegvielas ražotājiem vairākās Rietumeiropas valstīs. “Moss & Moss” īpašnieks Jānis Moss teic, ka attīrītās eļļas Latvijā pārdot nav izdevīgi, citās valstīs par tām maksā vairāk. Savukārt pārējos pārtikas atkritumus uzkrāj saldētavā, karsē un pārdod biogāzes ražošanas stacijām vai arī ved noglabāšanai atkritumu poligonā Getliņos. Piemēram, nesen kāds Rīgas ātrās ēdināšanas uzņēmums bija iepircis pārāk daudz vistu, kas bija jāutilizē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas tirgū izmantotās eļļas aktīvi vāc arī vairāki Lietuvas uzņēmumi, kas tās ved uz Lietuvu, pārstrādā un eksportē. Vienotajā ES tirgū lietuviešiem pietiek ar reģistrēšanos savas valsts PVD.

SIA “Moss & Moss” kā pārtikas apritē iesaistīta uzņēmuma darbību uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests.

“Moss & Moss” īpašnieks Jānis Moss teic, ka lielāks eļļu patēriņš ir tūrisma sezonas laikā vasarā, kad arī vairāk darba ir viņa darbiniekiem. Tauku vākšanai izmanto īpašus tauku ķērājus, ko ēdinātāja virtuvē ievieto kastē, kur nonāk no izlietnes izvadītais ūdens. J. Moss atzīst – izlietoto eļļu vākšanas tirgū darbojas arī uzņēmumi, kas nav reģistrējušies PVD. Viņš ir drošs, ka tādu uzņēmumu, kas izmantoto eļļu lej kanalizācijas sistēmā vai grāvī, tikpat kā nav.

IETEIKUMI

Kā samazināt pārtikas atkritumus

 Plānojiet savus iepirkumus

 Piefiksējiet izlietošanas datumu uz iepakojuma

 Pārlūkojiet savu budžetu – izmest pārtiku nozīmē izmest naudu

 Turiet atbilstošu ledusskapja temperatūru (~4 oC)

 Glabājiet pārtiku atbilstoši prasībām

 Samainiet produktu vietu ledusskapī – produktus ar īsāku glabāšanas laiku novietojiet priekšplānā

 Pasniedziet nelielus ēdienu daudzumus

 Izmantojiet iepriekšējās dienas pārpalikumu cita ēdiena gatavošanai

 Maizi sasaldējiet

 Izmantojiet ēdiena atliekas komposta sagatavošanai

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.