7 labas lietas iesaka žurnāla “Mājas Viesis” žurnāliste Ilze Lavrinoviča 0
GRĀMATA
“Jāņa Rozes apgāds” laidis klajā recepšu grāmatu “Salātu bārs”, kurā apkopotas 80 salātu receptes, kā arī padomi, kā pagatavot gardas salātu mērces. Ir taču vasara – īstais laiks ļauties eksperimentiem, ar veselīgu maltīti stiprināt veselību un atjaunot organisma enerģijas rezerves!
FILMA
Spēcīga un emocionāla drāma
Džozefs Fainss un Nikola Kidmena ”Svešajā zemē”
Pārkeru ģimene pārceļas uz nomaļu Austrālijas tuksneša pilsētiņu. Drīz Pārkeru pāri satriec negaidīta traģēdija – kamēr pilsētiņa gatavojas smilšu vētrai, viņu bērni noslēpumaini pazūd no mājām. Satrauktie vecāki vēršas policijā. Pēc izmeklētāja ierosinājuma meklējumos iesaistās vietējā kopiena. Pilsētnieki sākumā aktīvi piedāvā palīdzību, bet mīklainu baumu iespaidā sāk ar aizdomām raudzīties uz jaunajiem iedzīvotājiem. Trilleris drāma “Svešā zeme” kinoteātros no 17. jūlija. Galvenajās lomās Nikola Kidmena, Hugo Vīvings un Džozefs Fainss.
SARĪKOJUMS
No Melngaiļa līdz Pjacollam
Romantiskas un kaislīgas mūzikas vakars
Starptautiskā mākslas festivāla “Cēsis 2015” ietvaros 18. jūlijā Ungurmuižā varēsiet izbaudīt romantisku kaislīgas mūzikas vakaru. Aldonis Kalniņš priecēs ar līksmām latviešu tautasdziesmu apdarēm, Emilis Melngailis – ar mundrām spēlmaņspēlēm. Skanēs arī “Sinfonietta Rīga” čellista Kārļa Klotiņa veidotais Emīla Dārziņa “Melanholiskā valša” pārlikums četriem stīdziniekiem. Koncerta otrajā daļā – amerikāņu elektriskās džeza vijoles virtuoza Džeremija Koena miniatūras un Argentīnas tango īstenā valdnieka Astora Pjacollas kompozīcijas.
IZSTĀDE
Guntis Lauders, gredzens – sudrabs, mamuta kauls, zaļš ametists, safīrs.
Mākslas galerijā “Putti” skatāma laikmetīgo rotu izstāde “Balts zirgs zaļā pļavā”, kurā ar savdabīgām rotām priecē latviešu rotu mākslinieki Guntis Lauders, Māris Auniņš, Māris Šustiņš, Valdis Brože, Andris Lauders, kā arī pārstāvji no Itālijas, Ungārijas, Taivānas, Igaunijas, Zviedrijas, Portugāles, Japānas un vēl citām valstīm.
JAUNUMS
Piena produktu klāsts papildinājies ar vēl vienu jaunu – a/s “Latgales piens” tapušo jogurtu ar ķirbi, smiltsērkšķiem un cidonijām. Šīs piedevas ne tikai rada lielisku garšu, bet arī ļoti bagātīgi satur dažādus vitamīnus un minerālvielas. Turklāt gan ķirbji, gan smiltsērkšķi un cidonijas audzēti Latvijā. Ogu un augļu maisījumu a/s “Latgales piens” vajadzībām gatavo SIA “Puratos Latvia”.
GARDI
Itāļu gaumē
Ar gaļu pildīti cannelloni siera apmetnī. Notīra un apcep 1 sakapātu sīpolu un 2 sarīvētus burkānus, masu ievieto traukā. Apcep 600 g maltās gaļas, kam pievienotas garšvielas un mazliet sāls, samaisa kopā ar ceptajiem dārzeņiem. 1 litru konservētu tomātu saspiež ar dakšiņu, izklāj cepamtraukā. Makaronu caurulītes pilda ar gaļas masu un kārto cepamtraukā pāri samīcītajiem tomātiem. Pārlej ar piena mērci, ko gatavo šādi: katliņā izkausē 100 g sviesta, pievieno 2 ēd. k. miltu. Miltus rūpīgi iemaisa sviestā, līdz tie kļūst zeltaini. Lēnām klāt lej pienu un maisa, līdz mērce kļūst krējuma biezumā. Pildītos makaronus cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20 min. Bagātīgi pārkaisa ar rīvētu sieru un brīdi pacep vēl, līdz siers kļuvis zeltaini brūns. Pasniedz ar svaigiem tomātiem.
DZĪVES GUDRĪBA
Daži cilvēki liekas tik diženi tāpēc, ka tiek mēroti kopā ar pjedestālu.
Seneka